Αυτό που αρχικά έμοιαζε με μεγάλο στοίχημα –να αναδειχθούν οι προσεγγίσεις των αρχαίων για το συναίσθημα –κατέληξε σε μια επιτυχημένη έκθεση στη Νέα Υόρκη (στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο), η οποία συνεχίζεται στο Μουσείο Ακρόπολης έως τις 19 Νοεμβρίου. Από την ερχόμενη Κυριακή η έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», την οποία σχεδίασε το Ιδρυμα Ωνάση, αποκτά προστιθέμενη αξία καθώς ξεκινούν στο Μουσείο Ακρόπολης τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούν οι δύο φορείς. Μέσα από ευφάνταστα σχεδιασμένες δράσεις οι μικροί –κυρίως –επισκέπτες θα γνωρίσουν τα 129 εκθέματα και θα ανακαλύψουν τις ιστορίες, τους μύθους και τους πρωταγωνιστές πίσω από αυτά. Μοναδική προϋπόθεση, η κράτηση θέσης, μια και όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για τα παιδιά κι έναν γονιό ή συνοδό τους.
Η εκκίνηση δίνεται, λοιπόν, στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου τα παιδιά 4 έως 14 ετών συναντούν τους αρχαιολόγους και τους φροντιστές του για να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες με σκοπό να προκαλέσουν συναισθήματα στους διπλανούς τους («Ιστορίες μυθικών πρωταγωνιστών»). Παράλληλα μπορούν να ανακαλύψουν μέσω των αισθήσεών τους τα εκθέματα («Με τα μάτια, με τα χέρια, με τα χείλη, με τα αφτιά…») αλλά και να συζητήσουν για το συναισθηματικό φόντο των αντικειμένων μέσα στο αρχικό και το μουσειακό τους περιβάλλον («Ιστορίες φαντασίας στους χώρους των συναισθημάτων»). Οι συνοδοί των μικρών επισκεπτών, αν δεν θέλουν να συνεισφέρουν τη δική τους δημιουργική οπτική στα έργα των παιδιών, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προβολές σχετικές με τον Παρθενώνα ή να περιηγηθούν την ίδια την έκθεση.
ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Υπάρχει, όμως, και συνέχεια, η οποία προβλέπεται εξίσου συναρπαστική: στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (Αμαλίας 56, πολύ κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης) από τις 14 Οκτωβρίου. Οσοι δηλώσουν συμμετοχή οδηγούνται πεζή στο κτίριο της Βιβλιοθήκης ύστερα από μια σύντομη περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης. Στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, λοιπόν, αναπτύσσονται τρεις βασικές εκπαιδευτικές δράσεις. Το «Φτιάχνω το δικό μου emoticon», όπου παιδιά 10 έως 14 χρόνων σχεδιάζουν με τη χρήση τάμπλετ τα δικά τους emoticon παίρνοντας έμπνευση από τα αριστουργήματα στις προθήκες.
Περισσότερα διαδραστικά στοιχεία έχει το πρόγραμμα «Ενας ωκεανός συναισθημάτων», κατά το οποίο τα παιδιά «εισάγονται» στις έννοιες των συναισθημάτων και τον ρόλο τους στη λήψη αποφάσεων μέσω ενός δημιουργικού διαλόγου. Διαδραστικό είναι επίσης και το «Ζωγραφήγηση: τα συναισθήματα των θεών του Ολύμπου», το οποίο απευθύνεται σε επισκέπτες από 6 έως 9 ετών. Η δράση βασίζεται σε γνωστικά παιχνίδια μνήμης και φαντασίας, παραμύθια εμπνευσμένα από την έκθεση και οπτικοακουστικά στοιχεία, όπως συνηθίζεται άλλωστε και στα ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, από τα πρώτα στην Αθήνα που απευθύνονται σε πολύ μικρές ηλικίες.
Παράλληλα θα υλοποιηθεί σε δημόσια δημοτικά σχολεία της Αττικής το πρόγραμμα «Η ορχήστρα των συναισθημάτων». Για 3 ώρες οι νεαροί συμμετέχοντες ανακαλύπτουν έναν κόσμο συναισθημάτων μέσα από τη μουσική, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται η σύνδεση με άλλες τέχνες. Και επειδή τα συναισθήματα δεν παύουν να αποτελούν συχνά μια μάσκα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το εργαστήριο κατασκευής αρχαίας μάσκας για παιδιά 8 έως 14 ετών. Σκοπός της δράσης είναι να εξοικειώσει τους επισκέπτες με στοιχεία από την ιστορία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και χαρακτηριστικές σκηνές από τον μύθο τραγικών ηρώων. Υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό όλων των εκπαιδευτικών δράσεων είναι οι αρχαιολόγοι και οι φροντιστές του Μουσείου Ακρόπολης, ενώ από την πλευρά του Ιδρύματος Ωνάση οι Χριστίνα Παναγιωτάκου και Βίκυ Γεροντοπούλου.
INFO
-Η έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, είσοδος 3 ευρώ).
– Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο της Ακρόπολης ξεκινούν στις 17 Σεπτεμβρίου. Η είσοδος είναι δωρεάν με απαραίτητη κράτηση θέσης στο τηλ. 210-9000.900.
-Τα αντίστοιχα στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη ξεκινούν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου. Για κράτηση θέσης στείλτε mail στο education@onassis.org ή τηλεφωνήστε στο 210-3713.001.