Καζάνι που βράζει µοιάζει τις τελευταίες ηµέρες η Λέσβος εξαιτίας των αυξηµένων αφίξεων προσφύγων και µεταναστών. Η πίεση που θέλει να ασκήσει η Τουρκία στη Γερµανία ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεµβρίου ακούγεται όλο και πιο πολύ πως είναι µια από τις βασικές αιτίες του φαινοµένου.
Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του µήνα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έφτασαν πάνω από 2.000 πρόσφυγες και µετανάστες –για την ακρίβεια 2.281 –εκ των οποίων οι 1.201 ήταν στη Λέσβο. Στα όριά του λειτουργεί το Κέντρο στη Μόρια, µε τους πρόσφυγες που µένουν εκεί να είναι διπλάσιοι από όσους µπορεί να χωρέσει και µε τις σκηνές να κάνουν και πάλι την εµφάνισή τους στη γύρω περιοχή. Πηγές ωστόσο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επιμένουν ότι, παρά την αύξηση των ροών του τελευταίου διαστήµατος, µεσοσταθµικά ο αριθµός του τριµήνου είναι ο ίδιος µε τον αντίστοιχο περσινό.
Πάντως, µε επιστολή τους στις αρχές της εβδομάδας προς τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα αλλά και σε βουλευτές του νησιού (Γιώργο Πάλλη του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπο Αθανασίου από τη ΝΔ και Σταύρο Τάσσο από το ΚΚΕ) η κίνηση πολιτών Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο καταγράφουν την καταστροφική, όπως την αποκαλούν, κατάσταση, ζητώντας την άµεση αντιµετώπιση της έκτακτης ανάγκης που διαµορφώνεται. Σε συνέντευξή του χθες, πάντως, ο υπουργός παραδέχθηκε την αυξημένη ροή και τόνισε πως περίπου 55.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στη χώρα μας αυτή τη στιγμή, με τους 13.000 να είναι στα νησιά.
Εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα
Και ναι: ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου συναντήθηκε χθες στο γραφείο του με την πρόεδρο του Ιδρύματος Μαριάννα B. Βαρδινογιάννη, Μαριάνα Βαρδινογιάννη, και με την πρόεδρο του Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights, Κέρι Κένεντι, κόρη του αείμνηστου Ρόμπερτ Φ. Κένεντι.
Θα μου πείτε, τι συζήτησαν; Θέματα εκπαίδευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.
Η Κένεντι, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, «είχε επισκεφτεί και πέρυσι τη χώρα μας και ειδικότερα τον καταυλισμό προσφύγων στο Σχιστό και είχε εξάρει τις προσπάθειες της πολιτείας να παρέχει πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες».

Συντονισμός για να μη χαθούν (κι άλλοι) πόροι
Κοινό μέτωπο του υπουργείου Εσωτερικών με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕΝ), προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που καθυστερούν την υλοποίηση έργων και προμηθειών από τις περιφέρειες, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις και στασιμότητα πόρων, αποφασίστηκε στη χθεσινή μεταξύ τους συνάντηση.
Στο επίκεντρο της δίωρης συνάντησης ήταν τα ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της λειτουργίας και του ρόλου των περιφερειών, ενώ ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης επιβεβαίωσε πως έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.