Χαριστική βολή για το θετικό επικοινωνιακό momentum που είχε αποκτήσει η κυβέρνηση με την επίσκεψη Μακρόν συνιστά η παραδοχή του υπουργείου Οικονομικών ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το 2018. Οι ρωγμές που είχαν ανοίξει στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα μετά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, λόγω των εξελίξεων με την Eldorado Gold, μοιάζουν έτσι με χάσμα, ενώ το Μαξίμου επιχειρεί να απαντήσει με την καλλιέργεια μιας αίσθησης επιστροφής στην κανονικότητα και διάθεσης επίλυσης των προβλημάτων.
Επιχειρώντας να ακυρώσει την εικόνα διάστασης, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε, μιλώντας στα «ΝΕΑ», πως το Μαξίμου μιλά την ίδια γλώσσα με το υπουργείο Οικονομικών. Παραδεχόταν, ωστόσο, μικρή υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, αλλά εκτιμούσε πως αντισταθμίζεται από υπέρβαση σε άλλους τομείς, με αποτέλεσμα να δηλώνει αισιόδοξος πως οι στόχοι του 2018 θα επιτευχθούν. Με τον ρόλο του ΔΝΤ να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγωνία της κυβέρνησης, γίνεται απ’ όλους κατανοητό πως το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων το 2018 θα σημάνει ουσιαστικά την πρόωρη επιβολή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για την περίοδο 2019-2020 –με κορυφαία αυτά της μείωσης του αφορολογήτου και της περικοπής των συντάξεων. Ενδεχόμενο που θα ανατρέψει τον πολιτικό σχεδιασμό μακράς πνοής που έχει εκπονήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο και φτάνει έως τις κάλπες –όποτε κι αν αυτές στηθούν.
Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής της αντεπίθεσης, η κυβέρνηση έστρεψε ξανά το βλέμμα στις επενδύσεις. Μετά τη (μερική) υποχώρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και την αδειοδότηση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, συνεδρίασε εσπευσμένα στο Μαξίμου η διυπουργική task force για τις επενδύσεις, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Κυβερνητικές πηγές αντέστρεφαν μάλιστα την πραγματικότητα και κατηγορούσαν τη ΝΔ για «επικοινωνιακά σόου που δεν μπορούν να αναστρέψουν το διεθνές θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα ούτε να παραγράψουν όσα έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση για τις επενδύσεις».
ΤΟ… ΡΕΚΟΡ. Κατά τις ίδιες πηγές, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας το 2016 και το 2017 θα είναι ενισχυμένες στα επίπεδα των 1,6 δισ. ευρώ, ενώ έχουν προχωρήσει συγκεκριμένα επενδυτικά πρότζεκτ του Αναπτυξιακού Νόμου, συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και έχουν κλείσει συμφωνίες χρηματοδότησης συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έως το 2021 και αξιοποίησης του σχεδίου Γιούνκερ (σ.σ.: σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο Αλέκος Φλαμπουράρης).
Στη λογική αυτή, συνεδριάζει σήμερα στην Κέρκυρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, το οποίο θα ξεκινήσει με συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Πάολο Τζεντιλόνι. Στο επίκεντρο βρίσκεται η υπογραφή της συμφωνίας για την παραχώρηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους, ενώ θα συζητηθούν και θέματα ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών που αφορούν τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ και τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, οι οποίες προϋποθέτουν την οριοθέτηση της ΑΟΖ (σ.σ.: στην οποία εμπλέκεται και η Αλβανία που προβάλλει προσκόμματα). Στο Συμβούλιο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Υποδομών, Οικονομικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δημόσιας Τάξης.
ΠΑΡΑΦΩΝΙΕΣ. Αυτό δεν σημαίνει πάντως πως στην κυβέρνηση λείπουν οι παραφωνίες. Χαρακτηριστικό ήταν το άδειασμα που επιφύλαξε στον Χρήστο Σπίρτζη και όσα είπε για τα περιφερειακά αεροδρόμια και τη Fraport ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας (Σκάι): «Νομίζω ότι είναι ατυχείς οι δηλώσεις που έγιναν και οι χαρακτηρισμοί για τη Fraport. Με βάση τη σύμβαση, έχουμε ένα μεγάλο ποσό επενδύσεων. Το φθινόπωρο θα δούμε αν υλοποιούνται ή όχι». Αντιθέτως, για την υπόθεση της Eldorado Gold δήλωσε: «Εμπιστεύομαι τον κ. Σταθάκη και το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και οι επενδυτές».
Την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Πρωθυπουργό να δίνει κατευθυντήριες γραμμές στους υπουργούς του ενόψει της τρίτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να τους επιστήσει την προσοχή πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές καθυστερήσεις, αφού ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους –ή έστω τον Ιανουάριο, όπως δήλωσαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών -, προκειμένου να εκπληρωθεί το κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία με το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.
Τελευταία Νέα
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE
- Αστυνομικός της Βουλής: «Παλιάνθρωπε…» – Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον 45χρονο