Η Ανγκελα Μέρκελ δεν αιφνιδιάστηκε. Αλλά και ιδιαίτερα ευτυχής δεν δείχνει. Η καγκελάριος είχε μια «ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ», ο οποίος την είχε επισκεφθεί πριν από λίγες ημέρες στο Βερολίνο, «σίγουρα και για το μέλλον της Ευρώπης» εξήγησε χθες ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ ξεφεύγοντας διπλωματικά.
Μιάμιση εβδομάδα πριν από τις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής στη Γερμανία, ο Γιούνκερ με το όραμά του για την Ευρώπη βάζει στον προεκλογικό αγώνα και τα ευρωπαϊκά που Μέρκελ και Σουλτς κράτησαν μέχρι τώρα εκτός αντιπαράθεσης.
Ο Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα ήταν φειδωλός σε εξαγγελίες για να μην ενισχυθούν προεκλογικά οι Φιλελεύθεροι FDP που επαναφέρουν το Grexit και το ακροδεξιό AfD που ζητά έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ.
Αναμενόμενες ήταν οι αντιδράσεις τους. O πρόεδρος του FDP Kρίστιαν Λίντνερ, που πιθανότατα θα συμμετέχει σε μελλοντική κυβέρνηση της Μέρκελ, έσπευσε να αποκλείσει τη διεύρυνση επικρίνοντας τον Γιούνκερ ότι «παραβλέπει την κατάσταση στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης». Και η Αλις Βάιντελ του AfD βρήκε ευκαιρία να επαναλάβει ότι «το ευρώ καταστρέφει την ευημερία του ευρωπαϊκού Νότου και αυξάνει σε τρισ. τα ρίσκα εγγυήσεων της Γερμανίας».
Γραμμή ισορροπίας. Οι προτάσεις του Γιούνκερ κινούνται σε γραμμή ισορροπίας ανάμεσα στις προωθημένες επιδιώξεις του Μακρόν και τις συγκρατημένες θέσεις της Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να είναι ικανοποιημένη που ο Γιούνκερ απορρίπτει την αλλαγή συνθηκών και θέλει μεταρρύθμιση της ΕΕ μέσα στο ισχύον σήμερα πλαίσιο. Επίσης, η μετεξέλιξη του μόνιμου μηχανισμού ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι πρόταση του Σόιμπλε. Αλλά ο Γιούνκερ απορρίπτει «παράλληλες δομές», διεκδικεί το Ταμείο και το Eurogroup στη σκέπη της Κομισιόν, την οποία όμως δεν εμπιστεύεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γιατί είναι ευάλωτη σε πολιτικές πιέσεις. Η σύγκρουση επ’ αυτού είναι προδιαγεγραμμένη. Ανοιχτό επίσης είναι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του υπουργού Οικονομικών της εςυρωζώνης και το εύρος του προϋπολογισμού.
«Επικίνδυνο πείραμα». Ούτε τα σχέδια διεύρυνσης του Γιούνκερ προκαλούν ρίγη ενθουσιασμού στη Γερμανία. «Οποιος θέλει τώρα διεύρυνση της Σένγκεν και του ευρώ με όλα τα μέλη της ΕΕ επιχειρεί ένα επικίνδυνο πείραμα που θα οξύνει τα προβλήματα της Ευρώπης» ήταν η απάντηση της δεξιάς υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βαυαρίας Μπεάτε Μερκ. Ομως ο γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ, για να δείξει τη δυναμική που αποκτά η ευρωζώνη, επεσήμανε ότι με την έξοδο της Βρετανίας οι 19 χώρες του ευρώ θα αντιπροσωπεύουν το 85% της οικονομίας της ΕΕ. «Θεωρώ οικονομικά σωστό και σκόπιμο να ενταχθούν όλες οι χώρες στο ευρώ σε 10-15 χρόνια» εκτίμησε ο Μαρχέλ Φράτσερ, διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας DIW. O επόμενος υποψήφιος για το 2020 είναι η Βουλγαρία. Η προοπτική αυτή δείχνει πόσο επικίνδυνα τυχοδιωκτική ήταν η επιλογή εκείνων που με το δημοψήφισμα του 2015 στην Ελλάδα έπαιξαν στα ζάρια την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.