Η χώρα δεν υπάρχει, άρα δεν διαθέτει ούτε στρατό ούτε πραγματικούς πολίτες –αν και τελευταία έχει αποκτήσει διαδικτυακούς φίλους. Από χθες η φανταστική χώρα της Βεϊσνόριγια, ένα απόσταγμα των πιο σκοτεινών φόβων του Κρεμλίνου για τη Δύση, έγινε ο στόχος στρατιωτικών γυμνασίων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Η χώρα επινοήθηκε ώστε να υπάρχει στο σενάριο για τα παιχνίδια πολέμου που θα ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου, ένας εχθρός τον οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ρωσική στρατιωτική μηχανή με την μεγαλύτερη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου –γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Δύση. Βάσει του σεναρίου, άλλες δύο φανταστικές χώρες, η Λουμπενίγια και η Βεσμπασρίγια συνασπίζονται με τη Βεϊσνόριγια εναντίον της Μόσχας.

Τα γυμνάσια, γνωστά με την επωνυμία «Zapad» («Δύση»), είχαν ξεκινήσει επί Σοβιετικής Ενωσης τη δεκαετία του 1970. Επειτα από μακρά διακοπή μετά την πτώση του κομμουνισμού, τα «Ζapad» επαναλήφθηκαν το 1999 και μάλιστα διευρύνθηκαν αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο τέλος εκείνης της χρονιάς.

Παλαιότερα συμμετείχαν στις στρατιωτικές αυτές ασκήσεις και οι χώρες του Συμφώνου Βαρσοβίας. Σήμερα συμμετέχουν πλέον μόνο η Ρωσία και η στενή σύμμαχός της Λευκορωσία, όμως ακόμα ανησυχούν τους παρατηρητές στη Δύση που εκτιμούν ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων στρατιωτών είναι πάρα πολύ μεγαλύτερος από το νούμερο που δηλώνει η Μόσχα ώστε να μην πρέπει βάσει της Διεθνούς Συμφωνίας της Βιέννης να παραστούν ξένοι παρατηρητές. Οι Ρώσοι λένε ότι παίρνουν μέρος 12.700 στρατιώτες (με όριο το 13.000, πάνω από το οποίο επιβάλλεται η παρουσία ξένων παρατηρητών), ενώ οι Δυτικοί πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι και οκταπλάσιος, να αγγίζει δηλαδή τους 100.000 στρατιώτες. Επίσης υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Οι ρωσικές Αρχές υποστηρίζουν ότι οι ασκήσεις σε περιοχές της Λευκορωσίας, της Δυτικής Ρωσίας, του ρωσικού θυλάκου Καλινινγκράντ (ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία και τη Βαλτική Θάλασσα), έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, όμως σύμφωνα με ειδικούς στα αντίστοιχα πολεμικά γυμνάσια του 2009 το σενάριο προέβλεπε την προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης στη Βαρσοβία.

Πήραν τα μέτρα τους. Το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων, οπλικών συστημάτων και πολεμικών πλοίων στις περιοχές που συνορεύουν με τις δύο χώρες, ενώ η αεροπορία των ΗΠΑ ανέλαβε τον έλεγχο του εναέριου χώρου των τριών κρατών της Βαλτικής για την πιθανή περίπτωση μιας εισβολής όπως εκείνης που οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Μάλιστα ο υπουργός Αμυνας της Εσθονίας Μάργκους Τσάκνα ανέφερε πως η εντολή του ρώσου ομολόγου του αφορούσε τη χρήση 4.000 σιδηροδρομικών βαγονιών για να μεταφερθούν οι στρατιώτες και ο εξοπλισμός στη Λευκορωσία. Αυτό τον κάνει να πιστεύει πως οι στρατιωτικές δυνάμεις θα είναι πολύ μεγαλυτερες από αυτές που υποστηρίζει η Μόσχα και ίσως κάποιες τελικά παραμείνουν στη Λευκορωσία.

Η απάντηση του Κρεμλίνου. Με χθεσινή του ανακοίνωση το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη Δύση ότι «προκαλεί υστερία». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε: «Διαφωνούμε με την άποψη ότι αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια δεν είναι διαφανή. Πιστεύουμε ότι η δημιουργία υστερίας για τις ασκήσεις, αποτελεί πρόκληση. Ολες οι χώρες πραγματοποιούν τέτοιες ασκήσεις. Ολα γίνονται με βάση τον διεθνή νόμο». Διευκρίνισε ότι θα υπάρξει και επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε κάποια από τις φάσεις των ασκήσεων. Η Μόσχα θεωρεί πως η Δύση είναι εκείνη που απειλεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Ευρώπη, επειδή το ΝΑΤΟ εγκατέστησε πολυεθνική δύναμη με 4.000 άνδρες στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία.

Οι Σουηδοί. Πάντως, τα ρωσικά γυμνάσια φαίνεται να προκαλούν μεγάλη ανησυχία ακόμα και στην ουδέτερη Σουηδία, η οποία πραγματοποιεί ταυτόχρονα τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις εδώ και δύο δεκαετίες με την υποστήριξη χωρών του ΝΑΤΟ –συμμετέχουν περισσότεροι από 19.000 στρατιώτες. Το σενάριο αφορά προσομοίωση επίθεσης από τα ανατολικά στη νήσο Γιουτλάνδη στη Βαλτική πλησίον της Σουηδίας. «Η κατάσταση της ασφάλειας έχει πάρει μια αρνητική τροπή», λέει ο Μίκαελ Μπάιντεν, διοικητής των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων. Στα στρατιωτικά γυμνάσια της Σουηδίας, με την ονομασία «Aurora» («Αυγή») που θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες, συμμετέχουν με 1.500 στρατιώτες οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Νορβηγία και άλλες νατοϊκές χώρες.

«Η Ρωσία είναι η χώρα που επηρεάζει την ασφάλεια της Ευρώπης αυτήν τη στιγμή με τις κινήσεις της –προσάρτητη της Κριμαίας και συνεχιζόμενες μάχες στην Ανατολική Ουκρανία. Αρα είναι ξεκάθαρο ότι παρακολουθούμε πολύ στενά τα όσα κάνει η Μόσχα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία μετέφεραν στρατιωτικά οχήματα στην περιοχή της άσκησης, στην οποία θα πάρουν μέρος και αμερικανικά ελικόπτερα.