Μια «νέα εταιρική σχέση άνευ προηγουμένου» επιδιώκει η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την ολοκλήρωση του Brexit. Τις αρχές που επιθυμεί το Λονδίνο να διέπουν αυτή την καινούργια σχέση, ιδιαίτερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ανέπτυξε χθες η πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ με αφορμή τη δημοσίευση μια ημέρα νωρίτερα των επίσημων θέσεων της βρετανικής κυβέρνησης στους τομείς αυτούς.
Την ώρα που στις Βρυξέλλες γινόταν γνωστό πως ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ αναβάλλεται για μια εβδομάδα και θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα –εξέλιξη «θετική» σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, καθώς διαφαίνεται πως υπάρχει πρόοδος σε θέματα όπως τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών –η βρετανή πρέσβης τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας του Λονδίνου με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα ασφαλείας «καθώς υπάρχουν κοινές απειλές σε κλίμακα που διευρύνεται διαρκώς, υπάρχει η παράνομη μετανάστευση και οι κυβερνοεπιθέσεις». Αναφέρθηκε στις επιτυχίες της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, μέχρι τώρα, όπως «η σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων, η συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα και η αντιμετώπιση της απειλής της Ρωσίας». Τόνισε επανειλημμένα ότι θα πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι για να υπάρχει πολύ στενή συνεργασία σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, ενώ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων του Λονδίνου με τους ευρωπαίους εταίρους και φυσικά με την Ελλάδα. «Οι τρόποι συνεργασίας με την ΕΕ προφανώς και θα μεταβληθούν. Δεν υπάρχει ένα μοντέλο συνεργασίας αντίστοιχο της κλίμακας και του βάθους συνεργασίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο πλευρών σε αυτά τα ζητήματα. Γι’ αυτό επιδιώκουμε μια εταιρική σχέση άνευ προηγουμένου που θα ξεπερνά τις υπάρχουσες ρυθμίσεις και θα βασίζεται στο εύρος και το βάθος των κοινών αξιών και συμφερόντων».
Τον τελευταίο καιρό η βρετανική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τις θέσεις της σε διάφορα ζητήματα μετά το Brexit και συνολικά σε αυτά αναμένεται να αναφερθεί η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι σε ομιλία της την ερχόμενη Πέμπτη. Αναμένεται επίσης να περιγράψει τον τρόπο μετάβασης που επιθυμεί το Λονδίνο μετά την έξοδό του από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 και πριν γίνει η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
Πηγές της ΕΕ θεωρούν απίθανο η Μέι να υποχωρήσει τόσο νωρίς στις απαιτήσεις των Βρυξελλών –κυρίως όσον αφορά τον οικονομικό διακανονισμό που ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Στις αρχές Οκτωβρίου η Μέι πρόκειται να αντιμετωπίσει το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος –το πρώτο μετά τις πρόωρες εκλογές στις οποίες έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία. Τα πράγματα δεν δείχνουν εύκολα για τη βρετανή πρωθυπουργό καθώς, σύμφωνα με τον «Guardian», πρόκειται να αντιμετωπίσει «ανταρσία» σχετικά με το νομοσχέδιο για το Brexit τον επόμενο μήνα. Ηδη βουλευτές των Τόρις καταθέτουν τροπολογίες ώστε να κάνουν πιο ήπιο το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, εννέα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αντιδρούν στη χρήση παλαιού νόμου του Ερρίκου Η’ –που επιτρέπει σε υπουργούς να αλλάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ όταν μετατρέπεται σε νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο και έλεγχο. Απαιτούν να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τους τελικούς όρους του Brexit και απαιτούν τη διατήρηση της χάρτας της ΕΕ για τα δικαιώματα.
Οι άστεγοι αυξήθηκαν 60%!
Ο αριθμός των αστέγων στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 60% τα τελευταία 6 χρόνια λόγω της αύξησης των ενοικίων και των μεταρρυθμίσεων στο κοινωνικό κράτος, ανακοίνωσε χθες το Εθνικό Γραφείο Ελέγχου της χώρας, ένας οργανισμός που εξετάζει τις δημόσιες δαπάνες. Περισσότερες από 77.000 οικογένειες υπολογίζεται ότι ζουν σε πρόχειρα καταλύματα ή καταφύγια των δημοτικών Αρχών. Ο αριθμός των ατόμων που κοιμούνται στον δρόμο έχει υπερδιπλασιαστεί και ξεπερνά τις 4.000. «Είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ελαφρά όταν είναι τόσο διογκωμένο» δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου, Αμιας Μορς. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επενδύει 550 εκατομμύρια στερλίνες έως το 2020 και προωθεί «την πιο φιλόδοξη νομοθετική μεταρρύθμιση εδώ και δεκαετίες» για να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Στους αστέγους της Βρετανίας περιλαμβάνονται και περισσότερα από 12.000 παιδιά που ζουν σε προσωρινά καταλύματα, όπως χόστελ ή ξενοδοχεία bed and brekfast. Τα ενοίκια από το 2010 αυξήθηκαν τρεις φορές ταχύτερα από τους μισθούς, ενώ δυσκολίες φαίνεται να προκάλεσε σε πολλές οικογένειες η επιβολή πλαφόν στις επιδοτήσεις ενοικίου που επέβαλε η κυβέρνηση. Στέλεχος της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι άστεγοι αυξάνονται με τέτοιους ρυθμούς «εθνικό σκάνδαλο».