Την καταβολή αποζημιώσεων σε πολίτες ή επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από αντιανταγωνιστικές πρακτικές εταιρειών που έχουν είτε συμπράξει σε καρτέλ είτε δρουν μεμονωμένα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αφορά την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2014/104/ΕΕ στο εθνικό δίκαιο της χώρας. Η ολοκλήρωση αυτής της Κοινοτικής Οδηγίας είχε αποτελέσει μια από τις βασικότερες προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης για το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ επί υπουργίας του Κωστή Χατζηδάκη το 2014.

Συγκεκριμένα, στις διατάξεις του δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που θίγονται από καρτέλ και άλλες πρακτικές που αντίκεινται στον υγιή ανταγωνισμό, ακολουθώντας τη δικαστική οδό, να διεκδικούν και να λαμβάνουν αποζημιώσεις για τη ζημιά που έχουν υποστεί είτε πρόκειται για άμεση ζημιά είτε για πιθανά διαφυγόντα κέρδη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν στην όλη διαδικασία και οι τελεσίδικες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άλλων ανάλογων Αρχών οι οποίες διαπιστώνουν παραβάσεις του ανταγωνισμού και θα είναι δεσμευτικές για τα δικαστήρια. Ομως, αν και εντός της χώρας οι αποφάσεις αυτές θα είναι δεσμευτικές, δεν θα ισχύει το ίδιο και εκτός της χώρας. Ωστόσο θα αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία ενώπιον του δικαστηρίου.

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ. Τα δικαστήρια θα έχουν την αρμοδιότητα να εκτιμήσουν το ύψος της ζημιάς που έχει υποστεί ο καταγγέλλων βάσει των αποδεικτικών στοιχείων, το βάρος των οποίων θα φέρει ο ζημιωθείς. Ωστόσο, θα μπορεί να κάνει χρήση και στοιχείων του φακέλου που θα έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή κάποια άλλη Αρχή, εφόσον ο ζημιωθείς δεν είναι σε θέση ο ίδιος να προσκομίσει στοιχεία για την υπόθεσή του.

Αρμόδιο για την εκδίκαση αυτών των διαφορών θα είναι το Πρωτοδικείο Αθηνών στο οποίο θα συσταθεί ειδικό τμήμα. Ανάλογο τμήμα θα συσταθεί και στο Εφετείο, το οποίο εκδικάζει τις εφέσεις.

To σχετικό νομοσχέδιο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η ηγεσία του υπουργείου καλεί τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει τις προτάσεις του με σκοπό τη βελτίωση των διατάξεων του. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα.