Μας το έριξε πάλι το καρφί του ο Βόλφγκανγκ. Προσερχόμενος χθες στο Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας, τόνισε την ανάγκη τήρησης των προϋποθέσεων από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και –ω του θαύματος –έφερε σαν (κακό) παράδειγμα και πάλι την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, είπε, «είδαμε ότι πραγματικά η συμμετοχή στην ευρωζώνη μπορεί να είναι προβληματική όταν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις». Πρόσθεσε ευθύς αμέσως βέβαια ότι «δεν έχει νόημα να συζητάμε για το παρελθόν». Aμα δεν έχει νόημα, κύριε υπουργέ μου, τι θες και ανακατεύεις την κόλαση κάθε φορά. Περσινά ξινά σταφύλια, που θα έλεγαν και ορισμένοι συριζαίοι. Ή σε αυτή την περίπτωση δεν θα το έλεγαν;

Ο αγωγός που καίει τους Ιταλούς

Αν υπάρχει ένας αγωγός που «καίει» περισσότερο τους Ιταλούς, αυτός είναι ο ρωσοτουρκικός αγωγός Turkish ή Greek Stream, και πιο συγκεκριμένα ο γνωστός μας από την εποχή Κώστα Καραμανλή IGI Poseidon. Το τμήμα δηλαδή που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο από τις ακτές της Θεσπρωτίας στη Νότια Ιταλία. Οι Ιταλοί όχι μόνο θέλουν το έργο και έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Gazprom, αλλά και το απαιτούν όταν μιλούν με τις Βρυξέλλες. Το θεωρούν απαραίτητο για να αντικαταστήσουν τη σημερινή ακριβή όδευση του ρωσικού αερίου προς Ιταλία, από τον Βορρά μέσω Αυστρίας, με μια οικονομικότερη, κατά τους ίδιους, διαδρομή, τη νότια, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας. Τυχαίο δεν είναι ότι η πρώτη αναφορά της κοινής ενεργειακής διακήρυξης Σταθάκη – Καλέντα (του ομολόγου του), κατά την ελληνοϊταλική συνάντηση της Κέρκυρας, είναι για τον ρωσοτουρκικό αγωγό. Φυσικά το θέμα είναι τι θα πουν οι Αμερικανοί που παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις. Προβλέπω νέο θερμό φθινόπωρο στα γεωπολιτικά της ενέργειας…

Τα ελληνογαλλικά ντιλ πού είναι;

Την ημέρα αναχώρησης του Μακρόν από την Ελλάδα, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι σιγά σιγά, μέσα στις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση θα άφηνε να διαρρέουν μερικές επιχειρηματικές ελληνογαλλικές συμφωνίες που ζυμώνονται και είναι έτοιμες. Η εβδομάδα πέρασε και δεν ακούστηκε κάτι. Αν ήθελαν όμως να αλλάξουν το κακό κλίμα για την κυβέρνηση, δεν θα άφηναν να διαρρεύσει κάτι; Πού είναι οι κυοφορούμενες ελληνογαλλικές επενδύσεις σε τράπεζες, ενέργεια και νερά; Για να μην είμαστε όμως τελείως άδικοι, η επιχειρηματική ατζέντα του Μακρόν δεν ήταν και άδεια. Περιελάμβανε, για παράδειγμα, τον ΔΕΣΦΑ, όπου σε ένα από τα υποψήφια σχήματα συμμετέχει η γαλλική GRT Gas. Τα δημοσιογραφικά ραντάρ έπιασαν ότι ο Μακρόν έθεσε το θέμα στην κυβέρνηση. Την ίδια όμως στιγμή η πιάτσα βοά ότι η κοινοπραξία έχει ήδη αποκλειστεί καθώς υπάρχει θέμα με την πιστοποίησή της. Θα τσινήσουν οι Γάλλοι;

Εγγλέζος στο ραντεβού

Αξίζει να το υπογραμμίσει κανείς αυτό γιατί δεν είναι συνηθισμένο στην Ελλάδα. Ο λόγος, για την πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού των επιχειρηματικών οφειλών, για τη λειτουργία της οποίας τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών απέδωσαν τα εύσημα. Και αυτό γιατί λειτούργησε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, ενώ αναπτύσσεται επίσης βάσει προγράμματος. Εγγλέζος λοιπόν στα ραντεβού του με τους θεσμούς ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, αν και απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να κινηθεί αποτελεσματικά το σύστημα.

Αποχωρούν από τη Ρουμανία

Προς πώληση έχει βάλει η Eurobank τις θυγατρικές της στη Ρουμανία, με τις όποιες εξελίξεις να αναμένονται έως τέλη Οκτωβρίου. Μάλιστα ενδιαφέρον για την απόκτηση της Bancpost SA, της ERB Retail Services IFB SA και της ERB Leasing IFN SA έχει εκδηλώσει η Banca Transilvania, η οποία επιπλέον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Eurobank.