Κορυφαία στελέχη πολλών πολυεθνικών πιστεύουν πλέον ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις περισσότερες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις για την οικονομία, σύμφωνα με έρευνα του CNBC που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Οι οικονομικοί διευθυντές εταιρειών, με παρουσία στην παγκόσμια αγορά, που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι αισιοδοξούν όλο και λιγότερο για την υιοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε υποσχεθεί προεκλογικά μεταξύ άλλων ότι θα αναδιαρθρώσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ότι θα κάνει μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές και ότι θα αναθεωρήσει το φορολογικό σύστημα για επιχειρήσεις και για νοικοκυριά.

Λιγότερο από 21% των οικονομικών διευθυντών πολυεθνικών δήλωσαν αισιόδοξοι ότι ο Τραμπ θα καταφέρει να προχωρήσει μέσα στο έτος στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο εθνικό σύστημα υγείας. Μόλις πριν από τρεις μήνες το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 40%. Απαισιοδοξία φαίνεται ότι υπάρχει ανάμεσα στα ίδια στελέχη και για τα αποτελέσματα που έχει η οικονομική πολιτική του αμερικανού προέδρου μέσα στο 2018.

Οσοι συμμετείχαν στην έρευνα του CNBC ανέφεραν επίσης ότι αμφιβάλλουν για το κατά πόσο ο Λευκός Οίκος θα καταφέρει να περάσει νομοθεσία για αναδιάρθρωση της φορολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους. Μόνο το 36% όσων απάντησαν εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα προχωρήσουν με πραγματικά γρήγορους ρυθμούς.

Στην έρευνα δεν κατονομάζονται τα στελέχη των επιχειρήσεων ούτε οι εταιρείες τους επειδή οι οικονομικοί διευθυντές συμμετέχουν σε αυτή με τον όρο της ανωνυμίας. Οι οικονομικοί διευθυντές πολυεθνικών εκτιμούν πάντως ότι ο Τραμπ έχει συμβάλει σημαντικά με τις υποσχέσεις του στη νέα άνοδο που σημειώνουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές των αμερικανικών μετοχών.

Από τον Νοέμβριο, που εξελέγη ο Τραμπ, ο δείκτης S&P 500 έχει παρουσιάσει άνοδο μεγαλύτερη από 16%. Την ίδια περίοδο ο Nasdaq έχει ενισχυθεί κατά 11%.