Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες αλιείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Σαρωνικού. Αποκλεισμένοι από το μεροκάματο επί σχεδόν μία εβδομάδα, δεν έχουν, όπως λένε, καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να εργαστούν, ενώ παράλληλα αναρωτιούνται ποιος θα αγοράσει ψάρια από τη συγκεκριμένη περιοχή. Χθες το απόγευμα οι σύλλογοι επαγγελματιών αλιέων από την ευρύτερη περιοχή πραγματοποίησαν συνάντηση με σκοπό να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. «Εχουμε τρελαθεί. Κάθε μέρα πηγαίνουμε στη θάλασσα και περιμένουμε. Αυτό συζητάμε συνέχεια» λέει ο Μιχάλης Καραδημήτρης, επαγγελματίας ψαράς στο Μικρολίμανο. «Δεν μας αφήσανε τόσες μέρες να βγούμε. Ούτε πετονιά να ρίξουμε. Μας είπαν ότι ίσως σήμερα μας αφήσουν, όμως και πάλι η ζημιά έγινε. Με τόσο βαριές υποχρεώσεις, τι θα κάνουμε; Πώς θα ζήσουν οι οικογένειές μας;» αναρωτιέται. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ήδη η πτώση στη ζήτηση ψαριών στην περιοχή έχει μειωθεί στο μισό.
ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. «Δεν είχαμε ποτέ ενημέρωση με κάποιο έγγραφο ή άλλη ειδοποίηση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε» λέει στα «ΝΕΑ» ο Παναγιώτης Παντελάτος, γραμματέας του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Μικρολίμανου και Πασαλιμανιού. «Από τα 37 καΐκια μας δεν έχει βγει ούτε ένα εδώ και πέντε μέρες. Δοκιμάσαμε το βράδυ της Πέμπτης να βγούμε, αλλά μας γυρνούν πίσω. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει να δώσουμε και 500 ευρώ ο καθένας για να καθαρίσουμε το πετρέλαιο που γέμισαν τα σκάφη μας. Οταν συνέβη το ατύχημα, τα ξημερώματα της Κυριακής, ήμασταν εκεί και ψαρεύαμε. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι το πλωτό που ήρθε για να φυλάξει τον χώρο ήρθε στις 4 το απόγευμα. Και αφού γέμισε ο Σαρωνικός έβαλαν τα φράγματα. Τη Δευτέρα το βράδυ αλλάξαμε δρόμο και ξαναβγήκαμε προς Καβούρι. Σε όλη τη διαδρομή έβλεπες κομμάτια κομμάτια πετρέλαιο, γυάλιζαν με το φεγγάρι. Ετσι γυρίσαμε πάλι πίσω» σημειώνει.
ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΒΟΣ. Οι ψαράδες της περιοχής λένε ότι ο Σαρωνικός διαθέτει μεγάλη ποικιλία ψαριών. Και μέχρι σήμερα επέτρεπε σε αρκετούς ανθρώπους να βγάζουν τα προς το ζην ψαρεύοντας εκεί παρά την οικονομική κρίση. Σήμερα αγωνιούν για το αύριο. «Μου τηλεφώνησε ένας πελάτης στον οποίο δίνω ψάρια των 20 ευρώ δύο φορές την εβδομάδα επί 33 χρόνια» λέει ο Παναγιώτης Παντελάτος. «Με ρώτησε: “Θα έχω καλό ψάρι το Σάββατο; Δεν θέλω όμως να μυρίζει πετρέλαιο”. Υπάρχει μεγάλος φόβος. Θέλω να εξηγήσω ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί το ψάρι να μυρίζει πετρέλαιο. Αυτό θα γίνει το επόμενο εννιάμηνο, όταν το πετρέλαιο θα έχει κατακαθήσει στον πάτο και τα ψάρια θα το έχουν πιπιλίσει. Εχουμε δυστυχώς εμπειρία από τότε που γίνονταν τα ολυμπιακά έργα στο λιμάνι. Ο,τι έβγαζαν, κυρίως λαμαρίνες και λάστιχα, τα πετούσαν στο σημείο όπου περνούν τα πλοία της γραμμής για τα νησιά. Εκεί εμείς ψαρεύαμε μπακαλιάρο κάθε Νοέμβριο. Ενώ πριν βγάζαμε σαράντα κιλά, σήμερα, τόσα χρόνια μετά, βγάζουμε τέσσερα. Και μαζί βγάζουμε μπάλες, όπως είναι ένα κεφάλι τυριού, που αποτελούνται από πετρέλαιο, σύρμα και λαμαρίνες…».
Οι αλιείς ζητούν να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για την κατάσταση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Το 2010 ένας συνάδελφός μας με ένα μικρό καΐκι βυθίστηκε στο λιμάνι και άφησε μια πετρελαιοκηλίδα σε μέγεθος καλαθιού του μπάσκετ. Του έδωσαν πρόστιμο 3.000 ευρώ. Τώρα τι θα γίνει;» λέει ο Παναγιώτης Παντελάτος.