«Μπελτράκι – Η τέχνη της πλαστογραφίας» ήταν ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Αρνε Μπίρκενστοκ το 2014 και αναφέρεται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα πλαστογραφίας στην τέχνη στη μεταπολεμική Γερμανία.

Ο πρωταγωνιστής του, ο Βόλφγκανγκ Μπελτράκι, δημιούργησε χάος στην αγορά της τέχνης με τους πλαστογραφημένους πίνακές του σπουδαίων δημιουργών όπως του Πικάσο, του Γκογκέν και του Μονέ. Ο γκαλερίστας του Κέρτις Μπριγκς τον αποκαλεί «Ρομπέν των Δασών της Τέχνης». Συνάδελφοί του ωστόσο τον θεωρούν απλώς έναν μεγάλο απατεώνα. Σε μια περίοδο περίπου 35 χρόνων ο 66χρονος γερμανός ζωγράφος δημιούργησε περισσότερα από 300 έργα τέχνης, για τα οποία έπεισε ακόμα και τους ειδικούς πως αποτελούν μέρος μιας κρυφής συλλογής των μεγάλων δημιουργών.

Η οίηση που απέκτησε με τα χρόνια τον οδήγησε στο μοιραίο λάθος να χρησιμοποιήσει λευκό τιτάνιο σε αντιγραφή πίνακα του 1914 του Χάινριχ Κάμπεντοκ και να αποκαλυφθεί η απάτη.

Εργα του Μπελτράκι εκτέθηκαν μέχρι το MoMA στη Νέα Υόρκη και, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εξέτισε ποινή φυλάκισης, οι εκθέσεις έργων με την υπογραφή του θεωρούνται σήμερα από τα σημαντικότερα γεγονότα στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο Μπελτράκι δεν είναι βέβαια ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που αντέγραψε. Η μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου, ο χώρος της μόδας, στηρίζεται στην αντιγραφή από τους καταναλωτές των προτύπων που προωθεί.

Ο Λουδοβίκος ΙΔ’, επειδή ήταν κοντός, είχε προσθέσει τακούνια στα παπούτσια του τα οποία εν αγνοία του τα έκανε μόδα και τα αντέγραψαν οι αυλικοί του. Ετσι αναγκάστηκε να φορέσει ψηλότερα τακούνια απαγορεύοντας στους παρατρεχάμενους της Αυλής να κάνουν το ίδιο. Ο βραβευμένος με Νομπέλ Αγγλοαμερικανός ποιητής Τόμας Στερνς Ελιοτ ξεχώριζε τους ανώριμους από τους ώριμους συναδέλφους του ανάλογα με το αν μιμούνται ή κλέβουν.

Ευτυχώς στην Ελλάδα κανείς δεν μιμείται, κανείς δεν αντιγράφει. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις όπως αυτή με τους 106 φοιτητές που κατέθεσαν την ίδια εργασία στο μάθημα Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, στην Πάτρα και πέσαμε όλοι από τα σύννεφα.

Θεωρώ καλή ιδέα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να προτείνει στα αρμόδια όργανα της ΔΟΕ ο στρουθοκαμηλισμός να γίνει ολυμπιακό άθλημα. Θα σαρώσουμε…