Πριν από λίγες µέρες έγινε γνωστό ότι ο Τάσος Μπουλµέτης, ο σκηνοθέτης της «Πολίτικης κουζίνας», αποφάσισε το θέµα της νέας του ταινίας που θα έχει τον τίτλο «1968» να βασίζεται στην ιστορία της κατάκτησης του Κυπέλου Κυπελλούχων του µπάσκετ από την ΑΕΚ εκείνη τη µακρινή χρονιά.

Σχέση

Κάποιοι φίλοι νοµίζουν ότι ο Μπουλµέτης κάνει γενικά ταινίες µε θέµα τα σπορ γιατί είδαν ότι η προηγούµενη δηµιουργία τιτλοφορείται «Νοτιάς». Οι άνθρωποι κακώς νόµιζαν ότι πρόκειται για ντοκιµαντέρ µε θέµα τον χαρούµενο Ελληνοαµερικάνο Νίκο Νοτιά που είχε µπλέξει κάποτε µε την ΑΕΚ. Στην πραγµατικότητα ο Μπουλµέτης µόνο τώρα άντλησε την έµπνευσή του από τον κόσµο του αθλητισµού –η απορία µου είναι γιατί θέλει να γυρίσει µια ταινία µε θέµα τόσο µακρινό ενώ τα αθλητικά της χώρας προσφέρουν καθηµερινά σενάρια για ιστορίες.

Καράτε

Επιτρέψτε µου κάποια παραδείγµατα. Ακριβώς επτά µέρες πριν είχαµε σκηνές βγαλµένες από ταινία καράτε, όταν ο για όλους (εκτός από την Επιτροπή Επαγγελµατικού Αθλητισµού…) ιδιοκτήτης της ΑΕΚ Δηµήτρης Μελισσανίδης συνάντησε τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια σε εστιατόριο της παραλιακής. Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη αλλά δεν έχει σηµασία. Δεν θα ήταν εξαιρετική µια ταινία βασισµένη στο εν λόγω περιστατικό; Τι λείπει για να γίνει µεγάλο σουξέ; Και τι παραπάνω είχε το «Τζάκι Τσαν, η κίτρινη αστραπή»;

Πόδι

Αν πάλι δεν αρέσουν οι ιστορίες βίας (καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να αποδοθούν στο σενάριο τα αληθινά περιστατικά καθώς και η ιδιότυπη γλώσσα πρωταγωνιστών που χρησιµοποιούν εκφράσεις του είδους «θα σου πριονίσω το πόδι» κ.τ.λ.) υπάρχουν άλλες ιστορίες βγαλµένες µέσα από τη ζωή –πιο µελαγχολικές ίσως. Για παράδειγµα, ο σε αναστολή δήµαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ανακοίνωσε µέσω facebook το τέλος του γάµου του. Διάφοροι κακόβουλοι µίλησαν για διαδικτυακή ανακοίνωση (post, στην παρεξηγήσιµη γλώσσα των Social Media) που θυµίζει σταρ του Χόλιγουντ. Αναφέρθηκαν σε οµοιότητες του Μπέου µε τον Μπραντ Πιτ π.χ: θα διαφωνήσω –ο άνθρωπος απλά απέφυγε µε αυτό τον τρόπο ένα όργιο φηµών που θα µπορούσε να τον κάνει εξώφυλλο σε περιοδικά κοµµωτηρίων δίπλα σε ειδήσεις που αφορούν τη Μενεγάκη, τη Στικούδη κ.τ.λ.

Αντίδραση

Το αληθινά παράξενο είναι η αντίδραση των διαδικτυακών φίλων του. Εκατό δήλωσαν και πολύ σωστά ότι λυπούνται. Γύρω στους τριακόσιους έκαναν like (!) κι απορώ γιατί. Δέκα χαρακτήρισαν την ανακοίνωση του χωρισµού «τέλεια»: αυτούς θα τους κάψει ο Θεός. Μαζί µε τον χωρίς αισθήµατα τύπο που σχολιάζει το post γράφοντας «Αχιλλέα πολύ καλό, σ’ το κλέβω ε;»! Ηµαρτον.

Vegan

Αν οι ιστορίες των παραγόντων είναι αδιάφορες για τους ανθρώπους της τέχνης υπάρχουν ιστορίες αθλητών που εύκολα µπορούν να γίνουν ταινίες. Μια τελευταία έχει ως πρωταγωνιστή ένα αµερικάνο µπασκετµπολίστα που αγνοούσα πριν έρθει στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στην ΑΕΚ: το όνοµά του είναι Κλιάντονι Ερλι. Ο παίκτης αυτός έγραψε τη δική του σελίδα στην ιστορία του ελληνικού (ίσως και του παγκόσµιου µπάσκετ) καθώς έφυγε από την Ελλάδα καταγγέλλοντας πως δεν µπορούσε να φάει (!) διότι η οµάδα δεν σεβάστηκε το γεγονός ότι είναι χορτοφάγος –vegan στα αµερικάνικα. Ο τυπάκος έφευγε ύστερα από µόλις οκτώ µέρες και έδωσε στη δηµοσιότητα µια σειρά από µηνύµατα που αντάλλαξε µε παράγοντα της οµάδας, τον οποίο ενηµερώνει ότι δεν θα κατεβεί να προπονηθεί αν δεν λυθεί το πρόβληµα της διατροφής του.

Τυρί

«Μου λέτε για την προπόνηση, αλλά δεν έχω φάει τίποτα και κάνετε σαν αυτό να µη σας ενδιαφέρει» γράφει ο Ερλι και διαµαρτύρεται γιατί «στο πρωινό υπήρχαν τέσσερις σαλάτες και οι τρεις είχαν φέτα (ναι, ο Ερλι δεν τρώει ούτε τυρί). Ο Αµερικάνος τονίζει ότι η διατροφή του τον βοηθά όχι µόνο να αγωνίζεται αλλά και να κοιµάται καλά (ελπίζω τα δυο να µη γίνονται ταυτόχρονα…) και ζητά να φύγει από την οµάδα –πρόκειται για ιστορία στα όρια της φαντασίας!

Σανό

Είναι πραγµατικά ν’ απορείς πώς ένας τόσο φανατικός χορτοφάγος διάλεξε να ‘ρθει σε µια χώρα γνωστή για τα σουβλάκια, τη φέτα, το τζατζίκι και τον µουσακά. Ωστόσο µάλλον εγώ κάνω λάθος: όλα αυτά ισχύουν για την παλιά Ελλάδα. Στη νέα Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και του Καµµένου µάς ταΐζουν τόσο σανό που βλέπω να µας έρχονται όλοι οι χορτοφάγοι της γης –ό,τι και να λέει ο Ερλι.

Καλημέρα

Αν δέχτηκα την πρόταση επιστροφής στο συγκρότηµα από το οποίο έφυγα το 2003 είναι γιατί θέλω να αναδείξω αυτές τις ιστορίες που θα µοιραζόµαστε καθηµερινά: το έκανα για το χατίρι του πολιτισµού κυρίως. Καληµέρα κι ελπίζω τώρα που ξανανταµώσαµε να µη χαθούµε….