Μετά τους καραμανλικούς έπονται οι σαμαρικοί. Για τη συστράτευση όλων των πτερύγων της ΝΔ ενόψει ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον Κώστα Καραμανλή ποντάρει στην ενεργοποίηση και του Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στο γραφείο του στη Βουλή. Στο Βελλίδειο είναι απαραίτητο να καταγραφεί η εικόνα της «όλης ΝΔ».

Ο σχεδιασμός του αρχηγού της ΝΔ προτού ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη έχει στόχο να δοθεί το σύνθημα της ενότητας και από την παλιά φρουρά του κόμματος. Το μήνυμα που εκπέμπεται από την Πειραιώς είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το δικό του σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, επιθυμεί να έχει αρωγούς όλες τις ομάδες της παράταξης: μητσοτακικοί, καραμανλικοί, σαμαρικοί οφείλουν να στοιχηθούν πίσω από το κεντρικό μήνυμα της ΝΔ «οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα» και να παραμερίσουν –έστω και προσωρινά –ενστάσεις και διαφωνίες για την τακτική της σημερινής ηγεσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι οι διαφορές προσέγγισης ανάμεσα στις γαλάζιες πτέρυγες θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Θεωρεί ωστόσο ότι με τις συναντήσεις του με τους πρώην αρχηγούς μπορεί να αμβλύνει σε έναν βαθμό τη διάσταση απόψεων, αλλά και να διαμορφώσει ένα κλίμα συμπόρευσης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την καραμανλική πλευρά η σύγκλιση συναντά εμπόδια, ανεξάρτητα από τις κινήσεις του Κώστα Καραμανλή. Αρκετοί στην Πειραιώς εκτιμούν ότι σημαντική μερίδα του καραμανλικού στρατοπέδου δεν συντάσσεται πάντα με τη γραμμή της ηγεσίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που καραμανλικοί βουλευτές αμφισβητούν, στο προσκήνιο και πολύ περισσότερο στο παρασκήνιο, τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιπλέον, το ιδιότυπο «ψυχροπολεμικό» κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και από τις υπόνοιες για πολιτικό φλερτ των καραμανλικών με τον Τσίπρα.

ΘΕΛΟΥΝ ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ. Αντίθετα, το σαμαρικό στρατόπεδο κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος, επιζητώντας ακόμη πιο σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αντώνης Σαμαράς και οι βουλευτές που τον ακολουθούν αποφεύγουν σχόλια και κριτική για τις επιλογές του προέδρου της ΝΔ και πρωτοστατούν στη πολεμική κατά της κυβέρνησης, αντιδρώντας σε κάθε φωνή περί «πολιτικών συναινέσεων». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η σχέση και η επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά να είναι πιο λειτουργική, όπως αναφέρουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό. Η χθεσινή συνάντηση έγινε και ενόψει της ΔΕΘ, όμως δεν ήταν η μοναδική την τελευταία περίοδο: τους καλοκαιρινούς μήνες Μητσοτάκης και Σαμαράς είχαν συναντηθεί άλλες δύο φορές κατ’ ιδίαν. Στις 17 Ιουνίου ο πρώην πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το νέο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οδό Πειραιώς, ενώ τον Ιούλιο, λίγο πριν από το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, συναντήθηκαν και πάλι στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή. Μάλιστα χθες, ο Σαμαράς –σε αντίθεση με την τακτική του «σιωπηλού» Καραμανλή –δεν απέφυγε τις δηλώσεις και κατήγγειλε την κυβέρνηση για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Σε μια άμεση κίνηση συμπόρευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως την ερμήνευσαν πολλοί στο κόμμα, κινήθηκε στην ίδια γραμμή που είχε χαράξει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την επίσκεψή του στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας που σκέπασε το μαζούτ.

Κατά τη χθεσινή συνάντησή τους συζητήθηκαν θέματα όλης της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, όπως κατά πάγια τακτική τονίζεται και από τις δύο πλευρές. Οπως και με τον Καραμανλή, ωστόσο, έγινε διεξοδική συζήτηση για την παρουσία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, με τον Σαμαρά να μεταφέρει συμβουλές από τη δική του εμπειρία.