«Η οικολογική καταστροφή στον Πειραιά, και όχι μόνο, είναι δεδομένη. Εστω κι αν το κύριο μέλημα όλων μας αυτή τη στιγμή είναι ο γρηγορότερος κατά το δυνατόν καθαρισμός των ακτών, αλλά και της θάλασσάς μας, δεν μπορούμε να βγάλουμε από το μυαλό μας τα αίτια αυτής της καταστροφής και τους πιθανούς υπευθύνους γι’ αυτήν» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Μώραλης.

«Στην κατεύθυνση αυτή», συνέχισε ο δήμαρχος Πειραιά, «υπέβαλα σήμερα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια της έρευνας που θα αποδείξει αν όλοι έπραξαν αυτό για το οποίο είναι υπεύθυνοι ή επιφορτισμένοι.

Προσωπικά αρνούμαι, χωρίς φυσικά να μπορώ επιστημονικά να το τεκμηριώσω αυτή τη χρονική στιγμή, ότι όλοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους και ταυτόχρονα να έχουμε αυτό το θλιβερό αποτέλεσμα. Παράλληλα είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το αν είμαστε στο τέλος της περιπέτειας αυτής, αλλά και για το αν θα μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, έστω κι έπειτα από έναν φαινομενικά ικανοποιητικό καθαρισμό, ένα μεγάλο αποτύπωμα που θα αφορά τον θαλάσσιο πλούτο ή την απόλυτη καθαρότητα των θαλασσών μας.

Είναι κρίμα να έχουμε ως βασικό πυλώνα της οικονομίας μας τον τουρισμό, να συζητάμε όλοι για επενδύσεις ώστε να καταστήσουμε το παραλιακό μέτωπο σε Ριβιέρα της Αττικής και ταυτόχρονα να μην μπορούμε να προστατέψουμε τις ακτές μας.

Τέλος, είμαι διπλά ανήσυχος ως δήμαρχος του Πειραιά, καθώς διαπιστώνω αυτές τις αδυναμίες την ίδια στιγμή που σε μικρή απόσταση από τις ακτές της πόλης μας περνούν καθημερινά δεκάδες δεξαμενόπλοια.

Είναι απόλυτη ανάγκη να εξεταστούν το συντομότερο όλες οι πτυχές αυτής της δυσάρεστης περιπέτειας, από την ημέρα και τον τρόπο της βύθισης του πλοίου μέχρι και την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας άντλησης, προστασίας των ακτών και καθαρισμού αυτών αλλά και των θαλασσών».