Με μια διακήρυξη αρχών συστήθηκε στους δημοσιογράφους του «Βήματος» και των «ΝΕΩΝ» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην πρώτη του επίσκεψη στα γραφεία των δύο εφημερίδων. Αφού αναφέρθηκε στη συμβολή τους στη διαμόρφωση της δημοκρατικής κουλτούρας στον τόπο μας, διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλίσει «ένα περιβάλλον που χωρίς παρεμβάσεις, αλλά με ανεξαρτησία, προσήλωση, αντικειμενικότητα και μεράκι» θα επιτρέψει στο δημοσιογραφικό δυναμικό του Οργανισμού να προσφέρει υψηλού επιπέδου δημοσιογραφία στους αναγνώστες.

Στόχος, είπε, είναι η καλλιέργεια του διαλόγου μέσα από τις στήλες των εφημερίδων. «Εχετε το μέσο, έχετε την ευθύνη, διαχειριστείτε τα λοιπόν με τον καλύτερο τρόπο, στην ίδια γραμμή, με τις ίδιες αρχές που πορευτήκατε όλα αυτά τα χρόνια» ήταν η προτροπή του. Τα εχέγγυα; «Η απόλυτη ανεξαρτησία από το κράτος και δουλειές που έχουν σχέση με αυτό καθώς και από ντόπιες ή ξένες ομάδες πίεσης». Αλλά και «η απόλυτη διαφάνεια μιας ιδιοκτησίας που δεν κρύβεται πίσω από περίεργα σχήματα και υποστηρίζει ανοικτά τις απόψεις της».

Ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας είναι για τον Βαγγέλη Μαρινάκη «οι αρχές που υπερασπίστηκαν διαχρονικά αυτές οι εφημερίδες από την ίδρυσή τους». Και ποιες είναι αυτές; «Η δημοκρατία, η ισονομία και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αξιοκρατία, η πνευματική και οικονομική πρόοδος, η χωρίς εθνικιστικές φανφάρες μαχητική προάσπιση των δικαιωμάτων της χώρας μας και η συνεχής προσπάθεια για την ισότιμη συμμετοχή της στην Ευρώπη, καθώς και μια Ελλάδα εξωστρεφής και ανοικτή στη συνεργασία με όλον τον κόσμο».

Σε αυτό το νέο κεφάλαιο που γράφουν οι δύο εφημερίδες σε αυτήν την πορεία των εκατό χρόνων, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε λόγο για ένα πλήρες δημοσιογραφικό προϊόν που αναγνωρίστηκε από το αναγνωστικό κοινό με άνοδο της κυκλοφορίας του. «Αυτή η καλή αρχή μάς δίνει το δικαίωμα να έχουμε υψηλές προσδοκίες και με πείθει για την ορθότητα της επιλογής μου. Με κάνει να πιστεύω ότι και εδώ, όπως και στις άλλες μου δραστηριότητες, στη ναυτιλία, τον αθλητισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, οφείλω να υποστηρίξω τους συνεργάτες μου. Μέχρι σήμερα σε όλους τους τομείς που έχω ασχοληθεί έχουμε κερδίσει», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στους εργαζομένους. Και κατέληξε: «Ξέρουμε όλοι μας ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά ότι ο μαχητής επιβιώνει και προχωράει μπροστά. Με όραμα, προγραμματισμό, σκληρή δουλειά, και σύμπνοια μεταξύ μας θα προχωρήσουμε και θα ανέβουμε στην κορυφή. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές. Να είστε όλοι καλά».