Σκιά του Αλέξη Τσίπρα έχουν γίνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Λαϊκή Ενότητα! Ετσι και χθες, στην Κέρκυρα, στην είσοδο του φρουρίου που βρίσκεται απέναντι από τα Παλαιά Ανάκτορα –όπου διεξήχθη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας –μέλη της ΛΑΕ είχαν κρεμάσει ένα μαύρο πανό το οποίο έγραφε στα αγγλικά: «Τσίπρα – ΕΕ, η Ελλάδα δεν είναι για πούλημα».

Οι δύο Πρωθυπουργοί, όμως, έκαναν τις κοινές τους δηλώσεις με φόντο το φρούριο – σύμβολο της πόλης της Κέρκυρας και όλου του νησιού και όχι την είσοδό του κι έτσι δεν υπήρξαν παρατράγουδα. Πάντως, οφείλω να πω πως τόσο η ιταλική αποστολή όσο και οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι εντυπωσιάστηκαν από τις ομορφιές της παλιάς πόλης της Κέρκυρας.

Δεν μπορώ να πω, όμως, το ίδιο για τους ντόπιους, καθώς από νωρίς το πρωί είχαν κλείσει όλοι οι κεντρικοί δρόμοι του νησιού και παρέμειναν κλειστοί μέχρι αργά το απόγευμα, όταν αναχώρησαν από το νησί τόσο η ελληνική όσο και η ιταλική αντιπροσωπεία και μάλιστα με τα προεδρικά αεροσκάφη, τα οποία παρέμεναν σταθμευμένα στην πίστα του αεροδρομίου Ιωάννης Καποδίστριας.

Μπουρδέτο και ρομπόλα

Στο κλίμα της ελληνοϊταλικής συνεργασίας κινήθηκε και το μενού που απόλαυσαν στο γεύμα εργασίας οι υπουργοί και τα μέλη των αποστολών των δύο χωρών στα Παλαιά Ανάκτορα της Κέρκυρας –ή στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, όπως είναι γνωστό σήμερα. Διότι το μενού επιμελήθηκε ο Ελληνοϊταλός Εκτορας Μποτρίνι, του οποίου το εστιατόριο στο νησί θεωρείται ένα από τα κορυφαία στην Ελλάδα. Επέλεξε, ωστόσο, να τηρήσει τις παραδόσεις, αφού για κύριο πιάτο σερβίρισε μια από τις τοπικές σπεσιαλιτέ: το μπουρδέτο, δηλαδή ψάρι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με κόκκινη σάλτσα.

Ελληνικά ήταν και τα κρασιά και δη επτανησιακά, αφού σε πρώτη ζήτηση ήταν η ρομπόλα Κεφαλονιάς. Μολαταύτα, δεν ξέρω αν πρόλαβαν να το χαρούν, δεδομένου ότι το γεύμα δεν κράτησε παραπάνω από 40-50 λεπτά. Το πρόγραμμα είχε πέσει ήδη έξω με τις δηλώσεις των δύο Πρωθυπουργών και τη μίνι συνέντευξη Τύπου που δόθηκε και η αναχώρηση των δύο αποστολών ήταν προγραμματισμένη, οπότε όλα προχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι ιταλοί αντιστασιακοί

Πριν από την αναχώρησή του, ο ιταλός πρωθυπουργός έκανε μια στάση στο μνημείο που υπάρχει στον κήπο των Παλαιών Ανακτόρων προς τιμήν των ιταλών αντιστασιακών που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ο Πάολο Τζεντιλόνι, συνοδευόμενος από τον Τσίπρα, κατέθεσε στεφάνι, ενώ ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Νικολούζος τού προσέφερε ως δώρο (φωτογραφία) μια πλακέτα αφιερωμένη στην περίφημη μεραρχία Ακουι. «Ξέρω καλά πως οι Ιταλοί αγαπούν πολύ την Κέρκυρα» είπε ο ιταλός πρωθυπουργός στον δήμαρχο, ευχαριστώντας τον για τη χειρονομία του και υποσχόμενος να επισκεφθεί και ο ίδιος ξανά το νησί.