Βαριά σκιά στην επικείμενη αξιολόγηση ρίχνει και η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού. Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κρατήσει τους τόνους χαμηλά διαβεβαιώνοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος όχι μόνο δεν κινδυνεύει αλλά θα υπερκαλυφθεί κιόλας, ωστόσο, όπως προκύπτει, το κρίσιμο δεν είναι να κλείσει ο χρόνος με πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Με την ανάπτυξη να πασχίζει να βρει τον δρόμο της και χωρίς νέα μέτρα, το άλμα από το 1,75% του ΑΕΠ φέτος στο 3,5% του ΑΕΠ του χρόνου απαιτεί ένα θαύμα για να επιβεβαιωθεί.

«Οτιδήποτε χαμηλότερο από 2,5% του ΑΕΠ σε πλεόνασμα φέτος θα εγείρει ζήτημα νέων μέτρων το 2018» εκτιμά οικονομικός αναλυτής, παραβλέποντας ακόμα και την υστέρηση κατά 1,7 δισ. ευρώ που εμφάνισαν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο τέλος Αυγούστου. Ακόμα και εάν ισχύει η θέση του υπουργείου Οικονομικών ότι η υστέρηση είναι συγκυριακού χαρακτήρα και συνδέεται με τη μετάθεση της είσπραξης της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ (τον Σεπτέμβριο αντί για τον Αύγουστο), ο συνομιλητής μας εκτιμά ότι στο τέλος του έτους θα υπάρξει υστέρηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από τους φόρους εισοδήματος, εκφράζοντας επιφυλάξεις για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% φέτος και επισημαίνοντας τα ερωτηματικά στον τελικό λογαριασμό εσόδων του ΕΦΚΑ.

Προς το παρόν, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ούτε η Κομισιόν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος. Το ενδεχόμενο άλλωστε δεν αποκλείει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών.

Κρίσιμος Οκτώβρης. Ο Πιερ Μοσκοβισί, ερωτηθείς χθες σχετικά, παρέπεμψε στα στοιχεία για τον προϋπολογισμό που θα είναι διαθέσιμα περί τα μέσα Οκτωβρίου για να εξαχθούν συμπεράσματα. Ο Τζέρι Ράις του ΔΝΤ επισήμανε ότι προς το παρόν δεν έχουν ζητηθεί νέα μέτρα αλλά «η διαδικασία παρακολούθησης του προγράμματος εξελίσσεται». Αναλόγως των εξελίξεων, οι νέες μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο ενδέχεται να πέσουν στις πλάτες της κοινωνίας ακόμα και το επόμενο έτος. Ολα είναι ανοιχτά. Και τότε κάθε αφήγημα θα έχει σκιστεί.