Εκεί που οι περισσότεροι είδαν μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων ο Αριστείδης Μπαλτάς είδε μόνο πως «όσοι σπουδάζουν και έχουν μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιστορία της Τεχνολογίας είναι περιζήτητοι σε διοικητικές θέσεις σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο». Ο πρώην υπουργός –όπως φάνηκε από τις απαντήσεις του στο δημοσίευμα σχετικά με την επαγγελματική ενασχόληση της συζύγου του στο Δημόσιο –μένει πιστός στο δόγμα που εφαρμόζει το κόμμα του σε κάθε περίπτωση που κατηγορείται για οικογενειοκρατία. Το δόγμα που συνοψίζεται σε ένα ευφυολόγημα του Μπέρναρντ Σο: Αν δεν μπορείς να ξεφορτωθείς τους σκελετούς της οικογένειάς σου μπορείς να τους βάλεις να χορέψουν.

Το επίμαχο ρεπορτάζ παρουσίαζε τη σύζυγό του ως κάτοχο πτυχίου πολιτικών επιστημών που βρέθηκε σε διευθυντική θέση εταιρείας του Δημοσίου με αντικείμενο την κατασκευή των δημόσιων νοσοκομείων. Και, υποστήριζε ότι χάρη στο μεταπτυχιακό της, σε πρόγραμμα με διδάσκοντα τον σύζυγό της, πήρε και αύξηση. Ο συριζαίος, απλός βουλευτής πια, μίλησε για εκτέλεση συμβολαίων και άλλα συναφή.

Παρότι η στρατηγική «πέφτω θύμα δολοφονίας χαρακτήρων» είναι κυρίως συριζαϊκής εμπνεύσεως, οφείλει να αναγνωρίσει κανείς στον Μπαλτά πως το έδαφος για ατάκες σαν το «σε διοικητικές θέσεις δεν χρειάζεται αυτή η σχέση με το αντικείμενο της εταιρείας» –που εξεστόμισε σε υπεράσπισή του –το είχαν προετοιμάσει οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ και χρόνια. Οπως, ας πούμε, ο Γιάννης Τραγάκης, όταν ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής και αποκαλύφθηκε ότι είχε διορίσει συγγενικά του πρόσωπα στο Κοινοβούλιο το 2012. Το τραγακικό επιχείρημα ήταν, περίπου, δεν έφταιγα εγώ, έφταιγε ο νόμος Σιούφα, που μονιμοποιούσε τους μετακλητούς.

Με δυο λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάλυψε τον νεποτισμό. Εξάλλου, κανείς δεν ξεχνά πως ζει σε μια χώρα που προσφάτως κυβέρνησε ο ανιψιός ενός πρωθυπουργού και προέδρου της Δημοκρατίας και ο τρίτος στη σειρά πρωθυπουργός με το επίθετο Παπανδρέου. Ούτε παραβλέπει ότι στο ελληνικό Κοινοβούλιο αρκετά είναι τα έδρανα, ανεξαρτήτως κόμματος, στα οποία κάθονται γόνοι πολιτικών. Απλά, η πρώτη φορά Αριστερά εξέλιξε τον τρόπο απάντησης των επαγγελματιών της πολιτικής όταν τύχει να τους καταλογίσουν νεποτιστικές συμπεριφορές. Τα δημοσιεύματα είναι στην καλύτερη fake news, στη χειρότερη στοχοποίηση επηρεασμένη από παράκεντρα της Ακροδεξιάς.

Αν έχει μια αξία το πιο πρόσφατο κρούσμα είναι πως επιβεβαιώνει αυτήν ακριβώς την επιλογή ύφους. Η αντίδραση Μπαλτά δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα της νοοτροπίας του κυβερνώντος κόμματος είναι η απάντηση του Στέλιου Παππά, πατρός Νίκου Παππά, όταν κατηγορήθηκε πως διορίστηκε επικεφαλής του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης χάρη στον γιο του. Οπως το έθεσε ο Στέλιος Παππάς –που αυτοσυστήθηκε ως «γιος του μπαρμπα-Νίκου» κι όχι ως πατέρας του Νίκου –ήταν «πολύ καλή επιλογή και με εχέγγυα».

ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, διορισμός

Βέβαια, είχε φανεί από νωρίς ότι κάπως έτσι θα κινούνταν. Ηδη από τις αρχές του 2016, όταν ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονας Σχινάς – Παπαδόπουλος απαντούσε σε δημοσίευμα που τον ήθελε να έχει εξασφαλίσει για τη μητέρα, τον αδελφό και τη φίλη του θέσεις κυβερνητικών συμβούλων. Τι έλεγε ο νεολαίος; Σε μια μακροσκελή και λυρική ανακοίνωση υποστήριζε περίπου πως επειδή έχει προπάππο δικαστή του ΕΑΜ και παππού αντάρτη στον Δημοκρατικό Στρατό δικαιούται να εργαλειοποιεί το κράτος προς όφελος των επίσης αριστερών συγγενών του.

Οπως εξίσου γρήγορα είχαν δοθεί δείγματα πως η οικογενειοκρατία δεν θα τελείωνε στις 26 Ιανουαρίου του 2015. Τον Απρίλιο εκείνου του έτους ο ξάδελφος του Πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας διοριζόταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Τον ίδιο μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βουλευτής τότε, έδινε στη δημοσιότητα ένα γράφημα με όλους τους οικείους στελεχών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που είχαν αναλάβει δημόσιες θέσεις. Ανάμεσα σε άλλους ανέφερε τον σύντροφο και τον αδελφό της Ρένας Δούρου –ο πρώτος είχε τοποθετηθεί διευθυντής του γραφείου της περιφερειάρχου κι ο δεύτερος σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού -, τη σύζυγο του Νίκου Παρασκευόπουλου ως πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ και την κόρη της Μαρίνας Χρυσοβελώνη ως ειδική συνεργάτιδα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Για το κυβερνητικό στρατόπεδο, βέβαια, η Πειραιώς μάλλον δεν θα έπρεπε να εξαπολύει τέτοιου είδους κατηγορίες προς την Κουμουνδούρου. Ο λόγος; Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανήκει σε μια πολιτική δυναστεία. Η υπερασπιστική γραμμή του μητσοτακικού περιβάλλοντος, πάλι, είναι πως εκείνος εξελέγη από τη βάση του κόμματος και δεν πήρε το χρίσμα λόγω ονόματος. Κάποιοι, δε, αναφέρουν ότι «το επώνυμό του ήταν μάλλον βαρίδι στην προεκλογική του καμπάνια» και θυμίζουν πως η ίδια του η αδελφή δεν τον είχε στηρίξει τότε.

Γαλάζια (νέα) γενιά

Μπορεί. Δύσκολα, πάντως, παραβλέπει κάποιος ότι στη γαλάζια ΚΟ συμμετέχουν αρκετοί γόνοι, όπως π.χ. οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κώστας Σκρέκας. Σύμφωνα μάλιστα με όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη συντηρητική παράταξη σεβαστός μάλλον θα είναι και ο αριθμός τέκνων και λοιπών συγγενών πολιτικών που θα βρεθούν στα νεοδημοκρατικά ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές. Ή που, τέλος πάντων, ήδη διαδίδουν την ένταξή τους σε αυτά ως βέβαιη στις περιφέρειες που επιθυμούν να κατέβουν. Παρ’ όλο που ο Τραγάκης τζιούνορ κόπηκε με προεδρική εντολή.

Προφανώς, δεξιοί κι αριστεροί ανήκουν στον ίδιο ακριβώς κόσμο όταν πρόκειται για τη φαμίλια τους.