Για τον λόγο αυτόν δίνει τη σκυτάλη των ερευνών στη Βουλή και στο Ναυτοδικείο προκειμένου να διερευνηθούν επί της ουσίας οι σοβαρές
καταγγελίες περί της σκευωρίας, με στόχο την εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση του πλοίου «Νoor 1».
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ. Με βάση τη δικονομική αυτή κίνηση του εισαγγελικού λειτουργού, η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου είναι αρμόδιος να ελέγξει και να αξιολογήσει τα στοιχεία για τον ρόλο του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη.
Ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός αφήνει δύο ορθάνοιχτα παράθυρα: το ένα είναι η Βουλή και το άλλο το Ναυτοδικείο. Κι αυτό γιατίσε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον αξιωματικό του Λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη,το «κλειδί» της αναζήτησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, η αξιολόγηση του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού και εντέλει η απόδοση ή μη κατηγοριών είναι εκτός του κύκλου των αρμοδιοτήτων της τακτικής Δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτόν αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα από τη συνέχιση των συγκεκριμένων ερευνών που άπτονται των καταγγελιών περί της σκευωρίας που είχε στηθεί εις βάρος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, στο διά ταύτα του 17σέλιδου πορίσματός του, αποτιμώντας τα στοιχεία που ο ίδιος συγκέντρωσε:
– Διαβίβασε στη Βουλή των Ελλήνων, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, τη δικογραφία κατά το μέρος που αφορά πολιτικά πρόσωπα.
– Αποφάσισε να στείλει στον εισαγγελέα Ναυτοδικείου Πειραιά το σκέλος της δικογραφίας που αφορά τον ανθυπασπιστή του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτη Χριστοφορίδη «προκειμένου να κριθεί αρμοδίως αν τέλεσε ή όχι τα εγκλήματα της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου κ.λπ.».
– Διαβιβάζει στη Γενική Διεύθυνση Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Ευθύμιου Γιαννουσάκη και τα SMS που αντάλλαξε ο κρατούμενος με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο για να ελεγχθεί αν υπάρχει πειθαρχική ευθύνη σωφρονιστικών υπαλλήλων για τη χρήση κινητού τηλεφώνου από τον ισοβίτη μέσα στη φυλακή.
– Διαβιβάζει τον φάκελο με τις ίδιες συνομιλίες και τα μηνύματα Γιαννουσάκη – Καμμένου στις Εισαγγελίες Αθηνών και Χαλκίδας προκειμένου να ερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη των σωφρονιστικών υπαλλήλων για τη χρήση του επίμαχου κινητού τηλεφώνου, όπως επίσης και για το μέσο που χρησιμοποίησε ο Γιαννουσάκης για να καταγράψει τη συνομιλία του με τον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη.
– Δεν διαπιστώνει ποινικές ευθύνες για την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, η οποία στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης των επίμαχων καταγγελιών και είχε κληθεί και έδωσε εξηγήσεις, όπως επίσης και για τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.
ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν πως «το τέλος της συγκεκριμένης εισαγγελικής έρευνας δεν σημαίνει ότι πέφτει και η αυλαία στην πολύκροτη αυτή υπόθεση». Αντίθετα, προσθέτουν, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στα άλλα δύο επίπεδα, που παραμένει ανοιχτός. Ο εισαγγελέας εξάλλου, τονίζουν οι ίδιες πηγές, και να ήθελε, δεν είχε αρμοδιότητα να ελέγξει επί της ουσίας τις βαρύτατες καταγγελίες περί της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας με στόχο τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Για τον λόγο αυτόν, όπως είχε υποχρέωση, διαβίβασε αρμοδίως τις δικογραφίες, ώστε τα αρμόδια θεσμικά όργανα να μελετήσουν το περιεχόμενο των καταγγελιών, να βάλουν στη δική τους ζυγαριά τα στοιχεία και να αποτιμήσουν κυριαρχικά τον ρόλο των προσώπων που εναπόκεινται στη δική τους δικαιοδοσία.
Υπενθυμίζεται ότι για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τον Πάνο Καμμένοέχει ήδη κατατεθεί και αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από την αξιωματική αντιπολίτευση, που αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή στις 25 Σεπτεμβρίου 2017.