Δύσκολη πλέον θεωρείται η διεξαγωγή τής ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, με την επιτροπή του Νίκου Αλιβιζάτου να μην μπορεί να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση. Ελλείψει συμφωνίας, ο συνταγματολόγος ζήτησε προθεσμία μερικών ημερών προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι εναλλακτικές που μπορεί να προσφέρει η εταιρεία παροχής κινητής τηλεφωνίας που κατέθεσε πρόταση για το κρίσιμο ζήτημα. Η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση κύλησε μέσα σε κλίμα έντονης καχυποψίας. Ως ειδικός σύμβουλος με πολυετή εμπειρία στην ηλεκτρονική συγκέντρωση και μετάδοση εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Ανδρέας Δρυμιώτης εκλήθη να παρουσιάσει στην επιτροπή το σύστημα Ζευς, όμως δεν κατάφερε να πείσει όλες τις πλευρές.
Ο Δρυμιώτης, υπέρμαχος της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, δέχτηκε πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις, ειδικά από εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ. Εκείνοι παρέμειναν διστακτικοί σχετικά με το αν και κατά πόσο το αδιάβλητο και η μυστικότητα μπορούν να κατοχυρωθούν, ενώ όταν ο Δημήτρης Ρέππας ρώτησε «αν μπορεί να ψηφίσει ο εγγονός αντί του παππού και της γιαγιάς», η απάντηση («κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί») δυνάμωσε τις ενστάσεις. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και ο Νίκος Αλιβιζάτος ζήτησε μερικές μέρες προθεσμία, περιμένοντας πλέον την τελική πρόταση της μοναδικής εταιρείας που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για την οργάνωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Εκπρόσωποι άλλων υποψηφίων κάνουν λόγο για «θέατρο του παραλόγου» εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ μέλη της επιτροπής θεωρούν «άγνοια» και «προφάσεις» τις ενστάσεις που διατυπώνονται. Από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το ψηφιακό σύστημα Ζευς προσφέρει τρία διαφορετικά σημεία ασφάλειας και επισημαίνουν πως «έτσι κι αλλιώς η τοπική εφορευτική επιτροπή θα γνωρίζει από πριν ποιοι θα είναι εκείνοι που θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά».
Η ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ. Το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά έμεινε σταθερό στην άποψη πως η εξ αποστάσεως ψηφοφορία, που και οι ίδιοι προτιμούν, μπορεί να γίνει μόνο με φυσική ταυτοποίηση των ψηφοφόρων και την παραλαβή προσωπικών κωδικών πριν από την ημερομηνία των εκλογών (τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα). Αυτή η μέση λύση, ωστόσο, εξαρχής δεν είχε πολλούς υποστηρικτές μέσα στην επιτροπή Αλιβιζάτου –καθώς η φυσική ταυτοποίηση θα απέτρεπε εκείνους που προτιμούσαν να ψηφίσουν από το σπίτι τους –καθιστώντας την εξ αποστάσεως ψηφοφορία περιττή.
Ο ΚΑΜΙΝΗΣ. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων είχαν ξεκαθαρίσει από τη αρχή πως στηρίζουν την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία για όλους τους ψηφοφόρους –εντός κι εκτός της χώρας. Ο Γιώργος Καμίνης από την πρώτη στιγμή έχει αναφέρει πως «η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι ζήτημα δημοκρατίας» –δήλωση στην οποία εξακολουθούν να παραπέμπουν οι συνεργάτες του. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει κι εκείνος την αναγκαιότητα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, την οποία στηρίζουν δημοσίως και οι Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάννης Ραγκούσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ. Είναι πλέον απολύτως σαφές πως το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι θέμα πολιτικό και πως χωρίς ομόφωνη απόφαση εξ αποστάσεως ψηφοφορία δεν θα υπάρξει. Αυτό που συμφωνήθηκε χθες είναι η online διασύνδεση των καλπών με τον τρόπο που χρησιμοποίησε η ΝΔ (με την παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα). Επίσης παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές διαφάνειας και προσδιορίστηκε ο αριθμός των εκλογικών κέντρων, που αναμένονται λιγότερα από τους καποδιστριακούς δήμους. Στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη κι άλλα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και αφορούν το Μητρώο (Το Ποτάμι κάνει λόγο για «φίλους» και «μέλη», το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αυτόματη εγγραφή στο κόμμα με την προσέλευση στην κάλπη) και τα ντιμπέιτ. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει καταθέσει πρόταση για δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις με ιντερνετική κάλυψη, μια στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που οι άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί κρίνουν τον αριθμό πολύ μικρό.