Αυτοψία και περιήγηση που κατέληξαν σε ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή. Από τα βράχια της Πειραϊκής, την ακτογραμμή της αθηναϊκής Ριβιέρας και τη Σαλαμίνα, οι αρχηγοί του αντιπολιτευτικού μετώπου κινήθηκαν σχεδόν συντεταγμένα, διαβλέποντας ότι το χυμένο μαζούτ κηλιδώνει την κυβερνητική εικόνα και αναδεικνύει κραυγαλέες διαχειριστικές αδυναμίες.
Κατ’ αρχάς, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Παλαιό Φάληρο, τον Αλιμο, το Ελληνικό και τη Γλυφάδα και ενημερώθηκε επιτόπια από τους δημάρχους για την έκταση του προβλήματος. Σχεδόν επί δύο ώρες περιηγήθηκε, μίλησε με πολίτες των περιοχών και βέβαια προχώρησε σε ιδιαίτερα οξείες δηλώσεις για τις ευθύνες της κυβέρνησης: «Δυστυχώς, η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου μήνα στην Βορειοανατολική Αττική.Χρειάστηκαν δεκάδες χρόνια για να μπορέσει, επιτέλους, να καθαρίσει ο Σαρωνικός και να απολαμβάνουν οι πολίτες του Λεκανοπεδίου καθαρές παραλίες και, δυστυχώς, μια μέρα μόνο ανικανότητας για να γίνει μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν βαριές ευθύνες» είπε και έθεσε μια σειρά ερωτημάτων: «Ποιος έκρινε ότι το καράβι αυτό ήταν αξιόπλοο;Πώς γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι μέσα στο λιμάνι σε συνθήκες νηνεμίας; Γιατί άργησε ο κρατικός μηχανισμός να κινητοποιηθεί; Κινητοποιήθηκαν –ναι ή όχι –όλα τα σκάφη του Λιμενικού; Ολα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία και πρέπει να απαντηθούν. Και υπάρχουν ευθύνες οι οποίες πρέπει να αποδοθούν» κατέληξε ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την παραίτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η ειρωνεία του Μητσοτάκη, μάλιστα, περίσσευσε όταν πληροφορήθηκε για την αναδίπλωση του υπουργού Ναυτιλίας: «Στην αρχή εξεπλάγην, αλλά αμέσως μετά με… επανέφερε στην τάξη».
Ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς μπήκε στον χορό των καταγγελιών με αφορμή την πετρελαιοκηλίδα. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διερωτήθηκε για τους κυβερνώντες: «Με την ίδια ευκολία που ανάβουν το τσιγάρο τους, με την ίδια ευκολία λένε ότι σε 20 ημέρες θα είναι εντάξει. Πώς το λες αυτό τόσο εύκολα; Δεν σταθμίζουν τα δεδομένα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά». Για την οικολογική καταστροφή η ΝΔ κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή.
«ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ». Περίπου την ίδια ώρα η Φώφη Γεννηματά επισκεπτόταν τον όρμο της Αφροδίτης στην Πειραϊκή μαζί με τον δήμαρχο του Πειραιά Γιάννη Μώραλη: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης γι’ αυτή την οικολογική καταστροφή είναι τεράστιες. Τέσσεριςμέρες μετά το ναυάγιο, το πετρέλαιο έχει φτάσει στον Πειραιά και στη Γλυφάδα πλησιάζει τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη και είναι απειλή για ολόκληρη την παραλιακή ζώνη» δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Εν πλω σε σκάφος του Λιμενικού ενημερώθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, που έκανε την δική του αυτοψία στη Σαλαμίνα μαζί με τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά, συναντώντας φορείς και πολίτες. «Δεν πρέπει να παραμεληθεί η Σαλαμίνα. Προφανώς υπάρχουν και άλλα μέτωπα, αλλά αυτό το νησί, που έχει τόσα προβλήματα και είναι πάντα περικυκλωμένο από πιθανές οικολογικές “βόμβες”, θα πρέπει να έχει την προσοχή μας. Εμείς θα είμαστε εδώ. Θα προσπαθήσουμε, θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την κυβέρνηση, αλλά πάνω από όλα δεν πρέπει να δώσουμε μια αρνητική εικόνα της ευρύτερης περιοχής –σε όλους αυτούς που καραδοκούν και μιλούν για έναν κατεστραμμένο Σαρωνικό» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Το δε ΚΚΕ, από την πλευρά του, σχολίασε πως το ναυάγιο στη Σαλαμίνα και η καταστροφή που προκάλεσε απλώς είναι ο «καθρέφτης της ανάπτυξής τους», επιρρίπτοντας ευθύνες σε κυβέρνηση και εφοπλιστές.