Θα χρειαστούν δεκαετίες προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά στη θάλασσα και στο οικοσύστημα που προκλήθηκε από τη διαρροή πετρελαίου μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες από τη διαταραχή του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Οπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα του ναυαγίου, ο κόσμος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για να ζήσει –πολλές ημέρες ακόμη και εβδομάδες –με την εικόνα του μαύρου να απλώνεται σε πολλές περιοχές του Αργοσαρωνικού.

Ετσι, χθες μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης για τη ρύπανση της θάλασσας και των ακτών του Πειραιά μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου.

«Θεωρώ πως θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο, εξαιτίας του οποίου υπέστη οικολογική ζημιά το παραλιακό μέτωπο, καθώς και η όλη διαδικασία αντιμετώπισης», δήλωσε. Σήμερα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναμένεται να καταθέσει και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου κατά παντός υπευθύνου για κάθε πράξη και παράλειψη που έχει συντελεστεί αναφορικά με τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε στην περιοχή του Σαρωνικού. Ο Δήμος Γλυφάδας θα διεκδικήσει και αποζημίωση στα αστικά δικαστήρια για τη θαλάσσια ρύπανση και τη μόλυνση των ακτών της περιοχής.