Η ΑΕΚ παρουσιάστηκε εξαιρετικά «διαβασμένη» στην Κροατία και αρίστευσε στο πρώτο τεστ της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

Η ελληνική ομάδα νίκησε 2-1 τη Ριέκα και, σε συνδυασμό με το 5-1 της Μίλαν στη Βιέννη επί της Αούστρια, έβαλε το πρώτο λιθαράκι για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Το επόμενο ευρωπαϊκό ραντεβού της ΑΕΚ είναι με την Αούστρια στο ΟΑΚΑ στις 28/9.

Το καταπληκτικό γκολ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου με εκτέλεση φάουλ έδωσε τη νίκη στην ΑΕΚ και ο Μανόλο Χιμένεθ, που είχε αρχικά υποδείξει τον Μπακασέτα, εξήγησε στο τέλος γελώντας τι συνέβη: «Ο Λάζαρος γύρισε και με κοίταξε με ένα βλέμμα σαν να έλεγε “μα είσαι τρελός”; Δε μου άφησε περιθώρια και του είπα “κάνε ό,τι θέλεις”. Και το έκανε».

Με αποφασιστικότητα, σωστά οργανωμένη, χωρίς να αφήνει ελεύθερους χώρους και με άψογη διαχείριση του παιχνιδιού, η ΑΕΚ ήταν ανώτερη σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του παιχνιδιού. Κι αυτό φυσικά πιστώνεται στον Μανόλο Χιμένεθ.

Οι Μάνταλος και Χριστοδουλόπουλος, οι δύο σκόρερ, ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές σε μια βραδιά που και άλλοι παίκτες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Εξαιρετικό το κεντρικό δίδυμο στην άμυνα Βράνιες και Τσόσιτς, πολλή δουλειά ο Σιμόες στη μεσαία γραμμή, αλλά και εξαιρετικές εμπνεύσεις από τον Λιβάγια.

«Είναι ξεκάθαρο πως η Μίλαν είναι το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση. Ομως εμείς ξεκινήσαμε καλά με σπουδαία νίκη σε μια δύσκολη έδρα, η οποία μας δίνει το δικαίωμα να σκεφτόμαστε την πρόκριση» σχολίασε ο αρχηγός της ΑΕΚ Πέτρος Μάνταλος, ο οποίος άνοιξε το σκορ με διαγώνιο σουτ στο 16′.

Στη μοναδική στιγμή που η άμυνα της ΑΕΚ αδράνησε ήρθε η ισοφάριση για τους γηπεδούχους (29′). Κι αυτό το γκολ (όπως και τα δύο με την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ) προήλθε από στημένη φάση (κόρνερ και απευθείας εκτέλεση από τον Ελεζ). Οι παίκτες της ΑΕΚ συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό, είχαν φάσεις για γκολ και δικαιώθηκαν στο 63′, με την καταπληκτική εκτέλεση φάουλ του Χριστοδουλόπουλου.

Το ουσιαστικό είναι πως ακόμα και στις στιγμές που η Ριέκα πίεζε την ΑΕΚ, η σωστή αμυντική λειτουργία δεν επέτρεπε στην κροατική ομάδα να δημιουργήσει επικίνδυνες φάσεις.

«Είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα το οποίο θέλαμε και αξίζαμε. Είμαι ευχαριστημένος απ’ όλους τους παίκτες. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά. Προχωρούμε βήμα βήμα και πλέον στο μυαλό μας είναι το ματς με τη Λαμία, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο» πρόσθεσε ο Χιμένεθ.

ΡΙΕΚΑ: Πρσκάλο, Βέσοβιτς, Ζούπαριτς, Ελεζ, Ζούτα, Μπραντάριτς, Μίσιτς (81′ Ματέι), Γκαβράνοβιτς (59′ Μάλες), Εμπερ, Κβρζιτς (73′ Ακόστι), Γκόρντον.

ΑΕΚ: Ανέστης, Μπακάκης, Βράνιες, Τσόσιτς, Λόπες, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Κλωναρίδης (60′ Μπακασέτας), Χριστοδουλόπουλος (78′ Αϊντάρεβιτς), Λιβάγια (86′ Αραούχο).