Η Ιστορία επαναλαμβάνει τον εαυτό της, κάτι που, όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη των γεγονότων, η ποδοσφαιρική Αργεντινή δείχνει να αγνοεί.

Η Αλμπισελέστε κινδυνεύει άμεσα να μείνει εκτός της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά από το 1970 και δεύτερη στην Ιστορία της (τις άλλες τρεις φορές που δεν συμμετείχε, το 1938, το 1950 και το 1954 δεν ήταν αγωνιστικοί οι λόγοι).

Ενας αποκλεισμός της Αργεντινής θα αποτελούσε τη μελανότερη στιγμή στην καριέρα του Λιονέλ Μέσι που βαίνει προς το τέλος της. Ο Μέσι κινδυνεύει να μείνει στην ποδοσφαιρική μνήμη ως Βασιλιάς χωρίς στέμμα, αφού με την εθνική ανδρών της χώρας του δεν έχει κατακτήσει τίτλο.

Δύο στροφές πριν από την ολοκλήρωση των προκριματικών της Λατινικής Αμερικής, η Αργεντινή ισοβαθμεί με το Περού, αλλά έχει χειρότερη διαφορά τερμάτων, γεγονός που την κατατάσσει στην πέμπτη θέση. Εναν βαθμό λιγότερο έχει η νικήτρια των δύο τελευταίων Κόπα Αμέρικα, Χιλή. Μόνο οι τέσσερις πρώτες προκρίνονται απευθείας και η πέμπτη θα δώσει αγώνες μπαράζ με τη Νέα Ζηλανδία.

Στις 5 Οκτωβρίου η Αργεντινή υποδέχεται το Περού σε ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου για τον Μέσι και την παρέα του, αφού στην περίπτωση που ηττηθεί ουσιαστικά ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες πρόκρισής της.

Προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα νίκης, η ομοσπονδία της Αργεντινής και ο προπονητής Χόρχε Σαμπάολι αποφάσισαν να μη χρησιμοποιηθεί το στάδιο Μονουμεντάλ της Ρίβερ Πλέιτ, αλλά το περίφημο Μπομπονέρα. Πρόκειται για την έδρα της Μπόκα Τζούνιορς, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Κουτί με σοκολατάκια», αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα κλουβί, καθώς οι παίκτες απέχουν ελάχιστα από τις εξέδρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αγωνιζομένους.

Το Περού ζήτησε από τη FIFA να μην επιτρέψει να γίνει το ματς στο Μπομπονέρα, γιατί κινδυνεύει η ασφάλεια των παικτών.

Σε αγώνα για το Κόπα Λιμπερταδόρες το 2015, οι οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς επιτέθηκαν με σπρέι πιπεριού στους παίκτες της μισητής Ρίβερ Πλέιτ, με αποτέλεσμα η ομάδα τους να αποβληθεί από τη διοργάνωση.

Αν και κλουβί, η Εθνική Αργεντινής έχει χρησιμοποιήσει το Μπομπονέρα έξι φορές. Η τελευταία φορά ήταν στις 16 Νοεμβρίου 1997, όταν υποχρεώθηκε σε ανώδυνη ισοπαλία 1-1 από την Κολομβία.

Ωστόσο στα αποτελέσματά της υπάρχει ένας αστερίσκος που προβληματίζει τους Αργεντινούς.

Στα προκριματικά του Μουντιάλ 1970 η Αλμπισελέστε είχε βρεθεί σε παρόμοια δύσκολη θέση και έπαιζε την πρόκρισή της στο τελευταίο ματς ξανά με το Περού, στις 31 Αυγούστου 1969.

Κόκκινο φάντασμα

Και τότε είχε προτιμηθεί το Μπομπονέρα ως έδρα για προφανείς λόγους, αλλά οι Ινκας κατάφεραν να αποσπάσουν ισοπαλία 2-2 και να προκριθούν στα τελικά του Μουντιάλ του Μεξικού, αποκλείοντας ταυτόχρονα τους Αργεντινούς.

Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του Περού γέμισαν με εικόνες του Μπομπονέρα στο οποίο κυκλοφορεί ένα κόκκινο φάντασμα με το νούμερο 69 στην πλάτη.

Σημαντική σημείωση: ο προπονητής του Περού είναι ο Αργεντινός Ρικάρντο Γκαρέκα, για τον οποίο ο Καίσαρας του αργεντίνικου ποδοσφαίρου Λούις Σέζαρ Μενότι λέει πως «είναι ηλίθιος όποιος πιστεύει πως θα προκαλέσει ήττα του Περού επειδή είναι Αργεντινός».

Ο προπονητής που οδήγησε την Αργεντινή στον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της το 1978 επισημαίνει επίσης πως ο Γκαρέκα γνωρίζει άριστα το Μπομπονέρα, το οποίο μπορεί να καταστρέψει τη γηπεδούχο ομάδα αν οι παίκτες της δεν έχουν καλή απόδοση.

«Η Ιστορία θα επαναληφθεί ως τραγωδία;» αναρωτιούνται στην Αργεντινή.