Σε μια κίνηση που δείχνει να αψηφά τις νέες κυρώσεις που επέβαλε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας προχώρησε σε νέα βαλλιστική δοκιμή πάνω από την Ιαπωνία χθες το πρωί, κλιμακώνονας και πάλι την ένταση στην περιοχή μετά την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή. Ο πύραυλος πέταξε βόρεια της ιαπωνικής νήσου Χοκάιντο και κατέληξε στον Ειρηνικό, περίπου 2.000 χλμ. ανατολικά του νησιού. Εφθασε σε υψόμετρο 770 χιλιομέτρων και πέταξε επί 19 λεπτά καλύπτοντας συνολικά απόσταση 3.700 χιλιομέτρων –βεληνεκές αρκετά μεγάλο για να φθάσει στο νησί Γκουάμ, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτικές βάσεις.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και άμεσες. Μόλις 10 λεπτά μετά τη δοκιμή, η Νότια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς στα ύδατα προς τις ανατολικές της ακτές, σε μια προσομοίωση επίθεσης στις πυραυλικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ ότι «έχουμε την ισχύ να καταστρέψουμε τη Βόρεια Κορέα ώστε να μην μπορέσει ποτέ να ανακάμψει». Η ρητορική αυτή είναι πολύ πιο σκληρή απ’ ό,τι μέχρι τώρα. Παράλληλα ο Μουν συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο και έδωσε εντολή σε αξιωματούχους να προετοιμαστούν για επιθέσεις με βιολογικά και χημικά όπλα από τη Βόρεια Κορέα, καθώς και για πιθανή επίθεση με ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς που μπλοκάρουν τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Σχεδόν άμεση ήταν και η αντίδραση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. «Η προκλητική εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας είναι η δεύτερη φορά κατά την οποία ο λαός της Ιαπωνίας, στενού συμμάχου των ΗΠΑ, απειλείται άμεσα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Τίλερσον απαίτησε η Κίνα και η Ρωσία να αναλάβουν άμεσα δράση «από μόνες τους» εναντίον του Κιμ. «Η Κίνα προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που καταναλώνει η Βόρεια Κορέα. Η Ρωσία είναι ο βασικός εργοδότης των Βορειοκορεατών που δουλεύουν καταναγκαστικά» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Κίνα και η Ρωσία πρέπει να δείξουν ότι δεν ανέχονται αυτές τις θρασείες εκτοξεύσεις πυραύλων και να αναλάβουν δράση από μόνες τους».

Πιο έντονη από κάθε άλλη φορά ήταν και η αντίδραση του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε με μια φράση να ξεχωρίζει: «Εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει να ακολουθεί αυτό τον δρόμο, δεν θα υπάρξει λαμπρό μέλλον. Θα πρέπει να της δώσουμε να το καταλάβει αυτό».