«Το έχουμε ξαναζήσει αυτό» υπενθύμιζε χθες μέσω των «Times» στους συμπατριώτες του ο Σον Ο’Νιλ. «Στις 21 Ιουλίου του 2005, μία ομάδα ανδρών θέλησε να χτυπήσει το μετρό και ένα λεωφορείο του Λονδίνου με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ο εγκέφαλος των επιθέσεων αυτών είχε λάβει τρομοκρατική εκπαίδευση από την Αλ Κάιντα στο Πακιστάν αλλά ήταν κακός μαθητής. Οι βόμβες περιείχαν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης χαμηλής ισχύος, κατασκευασμένης κατ’ οίκον, η οποία έπρεπε κανονικά να πυροδοτηθεί μέσω ενός πυροκροτητή που περιείχε μικρή ποσότητα ισχυρής εκρηκτικής ύλης. Μόνο οι πυροκροτητές εξερράγησαν. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως κάτι παρόμοιο συνέβη και στον σταθμό Parsons Green».

Το Λονδίνο, σημείωνε ο Ο’Νιλ, στάθηκε τυχερό χθες, όπως τυχερό είχε σταθεί και στις 21 Ιουλίου 2005. Και οι δύο επιθέσεις ήταν πιθανότητα μια απόπειρα αντιγραφής των φριχτών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου 2005, όταν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας, με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Σιντίκ Καν, σκότωσαν 52 αθώους ανθρώπους πάνω στην πρωινή ώρα αιχμής της βρετανικής πρωτεύουσας. Τα δίκτυα μεταφορών των μεγάλων πόλεων όμως είναι ενδεχομένως ο απόλυτος «μαλακός στόχος» για τους τρομοκράτες που θέλουν να προκαλέσουν μαζικούς θανάτους. Κανείς δεν έχει ξεχάσει τους 191 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη Μαδρίτη το 2004. Είναι το είδος των επιθέσεων που δεν μπορούν να αποτραπούν με υλικά μέτρα ασφαλείας. Απλώς δεν είναι δυνατό να ερευνώνται ή να ελέγχονται τα εκατομμύρια των επιβατών που χρησιμοποιούν το μετρό και τα λεωφορεία καθημερινά. Μόνον η σωστή συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών μπορούν να αποτρέψουν αυτού του είδους την τρομοκρατία.  

Από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2017 οι βρετανικές Αρχές συνέλαβαν συνολικά 379 άτομα ως υπόπτους για τρομοκρατία – αριθμός ρεκόρ, αυξημένος κατά 68% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με την «Guardian», 19 τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αποτραπεί στη Βρετανία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οπως επισημαίνει ωστόσο ο Ο’Νιλ, οι βρετανοί υπεύθυνοι ασφαλείας πρέπει να διερωτώνται επί του παρόντος ανήσυχοι αν, έπειτα από μία σειρά «low-tech» επιθέσεων με οχήματα και μαχαίρια, οι τρομοκράτες επιστρέφουν στα εκρηκτικά.