Η αναβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Standard & Poor’s αυξάνει την αισιοδοξία της κυβέρνησης της χώρας για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κόστους δανεισμού και για αύξηση των επενδύσεων. Μιλώντας στο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο έκανε λόγο για σημαντικά οφέλη που θα έχει η χώρα από την αναβάθμιση αυτή.

Πλέον τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της χώρας υποχωρούν στο 2,8% από 4% που ήταν πριν από έξι μήνες. Το 2012, όταν η Πορτογαλία βρισκόταν στη δίνη της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, τα επιτόκια δανεισμού της είχαν φτάσει ακόμη και το 18%. Εκείνη τη χρονιά η S&P και οι άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης είχαν υποβαθμίσει σημαντικά την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Η S&P αναβάθμισε την Πορτογαλία από BB+ σε BBB-. Με τη νέα αξιολόγηση η χώρα αλλάζει κατηγορία, επιτρέποντας σε περισσότερους επενδυτές να αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Μέχρι τώρα η αξιολόγηση της Πορτογαλίας ανήκε στην κατηγορία «σκουπίδια» («junk»), σύμφωνα με την ορολογία των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Πλέον η νέα αξιολόγηση βρίσκεται στην κατηγορία που επιτρέπει επενδύσεις σε τέτοια ομόλογα («investment grade»), σύμφωνα με την ίδια ορολογία των συγκεκριμένων οίκων.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Η ανάκαμψη της οικονομίας της Πορτογαλίας αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του τουρισμού και των εξαγωγών. Πλέον η κεντρική τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,5%. Οσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη, τόσο πιο εύκολα η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει φέτος το έλλειμμα στο 1,5% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ από 2% που ήταν το 2016. Η Λισαβόνα ελπίζει επίσης ότι το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος στο 127,7% από 130,4% που ήταν πέρυσι. Το χρέος αυξήθηκε πέρυσι επειδή η Πορτογαλία χρειάστηκε να χορηγήσει ένεση ρευστότητας για να στηρίξει την κρατική τράπεζα Caixa Geral de Depositos.