Την ώρα που η επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ του Ελληνικού βρίσκεται στον αέρα λόγω της εμπλοκής με τα αρχαία, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού μετέβη στο Πεκίνο όπου θα παραμείνει για δύο εβδομάδες (έως 25 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις του αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Κίνας. Σύμφωνα μάλιστα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, «η κυρία Κονιόρδου θα αναχωρήσει από το Πεκίνο, επιστρέφοντας στην Αθήνα την 1η Οκτωβρίου, μετακινούμενη στο διάστημα αυτό ιδιωτικά»!
Αυτό σημαίνει ότι ούτε αυτή την εβδομάδα, και ενδεχομένως ούτε την επόμενη, θα συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να πάρει αποφάσεις σχετικά με το αρχαιολογικό ζήτημα του Ελληνικού, καθώς μαζί με τη Λυδία Κονιόρδου θα απουσιάζει στην Κίνα και η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που εκ της θέσεώς της προΐσταται του ΚΑΣ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια επίσκεψη που θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί κάποια άλλη στιγμή, λιγότερο πολιτικά καυτή για το υπουργείο, με το αντικείμενο του ταξιδιού να αφορά εκπαιδευτικές ανταλλαγές στον χώρο του αρχαίου δράματος, διμερή συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό της και συμμετοχή στα εγκαίνια της Μπιενάλε του Πεκίνου.
Το Μαξίμου εμφανίζεται δυσαρεστημένο για τους χειρισμούς Κονιόρδου, πιέζει για άμεση επίλυση του ζητήματος, και σύμφωνα με κάποιες πηγές δεν αποκλείεται η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη να επιστρέψει νωρίτερα από την υπουργό. Ταυτόχρονα και παρά τις πιέσεις που ασκούνται προς όλες τις πλευρές, λύση που να ικανοποιεί τους πάντες δεν έχει ακόμη βρεθεί, παρότι κάποια στιγμή οι εμπλεκόμενοι είχαν φτάσει κοντά σε ένα βασικό πλαίσιο συνεννόησης.
Επρόκειτο για το τρίτο από τα σενάρια που έχουν μέχρι σήμερα πέσει στο τραπέζι και προβλέπει να καταλήξει το ΚΑΣ σε μια απόφαση που να επιβάλλει τέτοιους όρους, οι οποίοι θα δεσμεύουν τον επενδυτή για τις κινήσεις που θα κάνει, κάθε φορά που θα βρίσκει αρχαία κατά την πρόοδο των έργων. Στην πράξη, πρόκειται για όρους ενισχυτικούς όσων προέβλεπε το μνημόνιο συνεννόησης το οποίο υπέγραψαν τον Ιούνιο το υπουργείο Πολιτισμού και η Ελληνικόν ΑΕ.
Τα δύο άλλα σενάρια που βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι και εκτιμάται ότι θα οδηγούσαν σε ξαφνικό θάνατο το έργο αφορούν είτε τη μερική κήρυξη (50%) της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου, είτε να ορισθούν ζώνες προστασίας γύρω από πέντε ορατά σημεία όπου έχουν ήδη βρεθεί αρχαία εντός του χώρου της επένδυσης.

Αρχίζει το παζάρι για τους λιγνίτες
Στα πολλά ανοικτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση υπάρχει ο κίνδυνος να προστεθεί σύντομα και το κεφάλαιο ΔΕΗ. Κλιμάκιο του υπουργείου Ενέργειας συναντάται σήμερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) στις Βρυξέλλες, προκειμένου να την πείσει ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας του ελληνικού σχεδίου πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Η μέχρι τώρα στάση των Βρυξελλών δείχνει ότι το ελληνικό καλάθι δεν πείθει ότι είναι ελκυστικό (σ.σ.: περιλαμβάνει τις δύο παλαιές μονάδες Αμυνταίου, μια σύγχρονη, τη Μελίτη Ι, συν μια άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ), αφού οι μόνοι που φαίνεται να ενδιαφέρονται είναι εταιρείες από την Τσεχία, την Πολωνία και την Κίνα. Ηχηρή άλλωστε ήταν η απουσία της EDF από την ομάδα επιχειρηματιών που συνόδεψαν τον Μακρόν στην Αθήνα. Το ερώτημα επομένως είναι αν η ελληνική πλευρά θα πείσει τους κοινοτικούς ότι το μείγμα των προς πώληση μονάδων είναι ικανό να προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον στο «market test» που ελπίζει να προκηρύξει τον Οκτώβριο. Ετερο ερώτημα είναι κατά πόσον, και εφόσον οι κοινοτικοί επιμείνουν στις ενστάσεις τους, το ΥΠΕΝ θα δείξει ευελιξία ως προς τις λιγνιτικές μονάδες, αφού ο βασικός του στόχος είναι να μην μπουν στο τραπέζι και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Του σημερινού τετ α τετ στις Βρυξέλλες έχει προηγηθεί πυκνή αλληλογραφία μεταξύ Αθηνών και DG Comp, με την τελευταία να θέτει μια σειρά από ερωτήματα, όπως για παράδειγμα γιατί η κυβέρνηση πουλά μία άδεια (Μελίτη ΙΙ) και όχι ολόκληρη μονάδα ή γιατί έχει επιλέξει παλαιές μονάδες όπως τις δύο του Αμυνταίου, όταν αυτές χρήζουν εκτεταμένης αναβάθμισης από τον αυριανό αγοραστή (άνω των 50 εκατ. ευρώ). Στις αιτιάσεις αυτές, η κυβέρνηση είχε απαντήσει αφενός ότι μαζί με τις μονάδες ο επενδυτής αγοράζει και τα κοιτάσματα που τις τροφοδοτούν (ορυχεία Αμυνταίου, Βεύης, Λακκιάς), αφετέρου ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (Μελίτη Ι) όλες οι μονάδες της ΔΕΗ είναι παλαιές και χρήζουν σημαντικών επενδύσεων για να καταστούν ελκυστικές. Το αν θα πειστούν οι άνθρωποι της DG Comp από παρόμοια ελληνικά επιχειρήματα θα το γνωρίζουμε σήμερα.
Τέλος, στο άλλο ανοικτό μέτωπο της Eldorado, εκπνέει την Πέμπτη το τελεσίγραφο της 21ης Σεπτεμβρίου, που είχε θέσει η εταιρεία ως καταληκτική ημερομηνία για τη χορήγηση όλων των αδειών που εκκρεμούν. Το βέβαιο είναι ότι όλες οι πλευρές έχουν κατεβάσει τους τόνους, ενώ την περασμένη εβδομάδα το ΥΠΕΝ ικανοποίησε μέρος των αιτημάτων των Καναδών, δηλαδή χορήγησε τις τρεις απαιτούμενες άδειες για το έργο της Ολυμπιάδας. Παρέπεμψε ωστόσο στη Διαιτησία το θέμα της μονάδας όπου θα γίνεται η επεξεργασία χρυσού, αργύρου και χαλκού από Ολυμπιάδα, Σκουριές και Στρατώνι. Ετσι δεν έδωσε την άδεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το μεταλλείο στις Σκουριές. Το κεφάλαιο αυτό, παρά την παραπομπή στη Διαιτησία, παραμένει επίσης ανοικτό.