Εκατομμύρια φοιτητές μετακινούνται ανά την υφήλιο τα τελευταία χρόνια, με την Ελλάδα να μένει εκτός  «πίτας» της ανώτατης εκπαίδευσης παγκοσμίως καθώς δεν έχει καν προπτυχιακά προγράμματα στα αγγλικά. Στην Κύπρο, που είναι το πιο κοντινό μας παράδειγμα, 25.000 φοιτητές στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμιά της στηρίζουν, όπως αναφέρουν διεθνείς μελέτες, περίπου το 2,5% του ΑΕΠ της.

Οπως φαίνεται από την φετινή έρευνα του ΟΟΣΑ ο αριθμός φοιτητών που μετακινούνται από τις χώρες-μέλη του για σπουδές αυξήθηκε από 0,8 εκατ. στα τέλη της δεκαετίας του ’70 σε 4,6 εκατ. 45 χρόνια αργότερα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είναι φυσικό, είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και σήμερα 1,52 εκατ. φοιτητές από όλο τον κόσμο είναι εγγεγραμμένοι στα προγράμματα των πανεπιστημίων της.

Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ. Οπως αναφέρει η μελέτη του ΟΟΣΑ, οι φοιτητές από την Ασία αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα διεθνών φοιτητών που εγγράφονται σε προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη του σε όλα τα επίπεδα (1,56 εκατ. το 2015). Από αυτούς οι 612.000 προέρχονται από την Κίνα – την οποία αποκλείσαμε πρόσφατα από πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών για να χρεωθούν δίδακτρα… Τα τρία τέταρτα των ασιατών φοιτητών συγκλίνουν προς τρεις μόνο χώρες: τις ΗΠΑ (44%), την Αυστραλία (16%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (15%).

Και οι νέοι της Ευρώπης μετακινούνται σε άλλες χώρες, με 782.000 ευρωπαίους σπουδαστές να διασχίζουν τα σύνορα των χωρών τους. Ομως προτιμούν να κυκλοφορούν εντός της Ευρώπης.

Η Αφρική (254.000) και η Αμερική (265.000) παραμένουν πολύ πίσω ως περιοχές αποστολής. Τα τρία τέταρτα των σπουδαστών της Αφρικής που είναι εγγεγραμμένοι σε χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ σπουδάζουν στην Ευρώπη, ιδίως στη Γαλλία (42%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (14%) και στη Γερμανία (8%), ενώ οι φοιτητές από τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική είναι διαιρεμένοι μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (42%) και Ευρώπης (49%).