Σε παλαιότερες εποχές η ποίηση ήταν το πιο προβεβλημένο κομμάτι του έντεχνου λόγου και οι καλύτεροι ποιητές γνωστοί παντού. Σήμερα ισχύει το αντίθετο και οι ποιητές, ακόμα και εκείνοι που είναι παγκόσμιου βεληνεκούς, σπάνια ξεπερνούν ως προς τη φήμη τα σύνορα της χώρας τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν, ούτε ότι η ποίηση δεν είναι σήμερα ζωντανή. Είναι ολοζώντανη και στην Ελλάδα, που είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παράδοση σε αυτή διεθνώς, όχι μόνο γράφεται καλή ποίηση (άσχετα με το πόσο διαβάζεται), αλλά αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες γνωριμίας με τα συμβαίνοντα στη διεθνή ποιητική σκηνή. Από σήμερα και μέχρι το Σάββατο ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης φιλοξενείται στην Αθήνα με την παρουσία και συμμετοχή 24 ξένων και 50 ελλήνων ποιητών, που θα είναι απλωμένο σε πολλές γειτονιές και στέκια της, όπως και σε κοντινούς δήμους. Πρόκειται για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης που οργανώνει ο δραστήριος Κύκλος Ποιητών. Αρχισε το 2013 και οργανώνεται ανά διετία έχοντας σκοπό να συμβάλει στον διεθνή ποιητικό διάλογο, στην εξωστρέφεια της ελληνικής ποίησης, στην επανατοποθέτηση της ποίησης και της τέχνης στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας. Τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις το αθηναϊκό κοινό τις υποδέχθηκε με θέρμη, και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος.
Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιείται απόψε (20.00) στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, ενώ η λήξη θα είναι στο Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, στις 23 Σεπτεμβρίου, στις 20.00.Ενδιάμεσα θα υπάρξουν ποιητικά αναλόγια σε εμβληματικά μουσεία της Αθήνας (Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Μπενάκη, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο), σε ιδρύματα πολιτισμού (Κακογιάννη, Λασκαρίδη, Σινόπουλου) και σε δήμους (Αιγάλεω, Ταύρος, Μαραθώνας, Χαλάνδρι). Επίσης στο Θέατρο Κουν και στο Πόλις Αρτ Καφέ, ενώ ο Δήμος Αθηναίων θα υποδεχτεί τους ποιητές στο Δημαρχείο.
Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ. Τιμώμενη χώρα είναι η Σλοβενία που προσέρχεται με έξι ποιητές, ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος του διεθνούς Pen Club Μπόρις Νόβακ. Αλλα σημαντικά ονόματα είναι ο πολυβραβευμένος λιβανέζος ποιητής Σαλά Στετιέ, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Europe» Ζαν Μπατίστ Παρά, ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Πράγας Γιόζεφ Στράκα, οι Κιμ Μουρ και Αλίσια Στόλινς από τις ΗΠΑ, ο ιταλός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Νταβίντε Ροντόνι, ο ριζοσπαστικός ρουμάνος ποιητής Ντίνου Φλαμάντ, άλλοτε επί χρόνια πολιτικός εξόριστος ως αντιφρονών επί κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας του, οι μεξικανοί ιδρυτές του μεγαλύτερου ισπανόφωνου ηλεκτρονικού περιοδικού ποίησης στον κόσμο («Circulo de Poesia») Αλί Καλντερόν και Μάριο Μποχόρκες, ο πολυβραβευμένος Ισπανός Αντόνιο Πραένα, η Γαλλίδα Φρανσουά Κουλμίν, οι Ρωσίδες Τατιάνα Σερμπινά και Αγλαΐα Σολόβιεβα, ένας παγκοσμίου φήμης κινέζος ποιητής, ο Γιανγκ Λιαν, ο γνωστός από την πολιτική του ποίηση Παλαιστίνιος Νατζουάν Νταρουίς, ο Αλβανός Λουάν Τζούλις κ.ά. Από ελληνικής πλευράς, στους 50 ποιητές εκπροσωπούνται όλες οι γενιές, από τον Νάνο Βαλαωρίτη και τον Τίτο Πατρίκιο μέχρι τον Στρατή Πασχάλη, την Ελσα Κορνέτη και ακόμη νεότερους. Επίσης συμμετέχουν και οι Κύπριοι Κυριάκος Χαραλαμπίδης και Ευρυδίκη Περικλέους – Παπαδοπούλου.