Δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς το μέλλον μιας χώρας την οποία εγκαταλείπουν οι νέοι της –συνήθως μάλιστα εκείνοι με τα καλύτερα προσόντα. Το μέλλον είναι μόνο ο μαρασμός και οι λόγοι είναι αυτονόητοι. Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, εξάλλου, αποτυπώνεται ανάγλυφα αυτή η δυσοίωνη εικόνα.

Σημασία δεν έχει ούτε η απόδοση ευθυνών. Οι ευθύνες είναι ασφαλώς υπαρκτές και βαρύνουν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και ιδιαίτερα εκείνες που προκάλεσαν και στη συνέχεια διαχειρίστηκαν την κρίση που ταλανίζει αυτή τη χώρα επί οκτώ συναπτά έτη.

Oλα αυτά όμως αφορούν το παρελθόν. Κι αυτό που έχει σημασία σε ό,τι αφορά τους νέους είναι το δικό τους παρόν. Γιατί το δικό τους παρόν ταυτίζεται με το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας. Γι’ αυτό το παρόν, λοιπόν, οφείλουν να μιλήσουν οι πολιτικές δυνάμεις. Οφείλουν να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για να σταματήσει αυτή η ανεπίτρεπτη διαρροή εγκεφάλων που πληγώνει τη χώρα μας, αλλά και για να επιστρέψουν εκείνα τα λαμπρά μυαλά που υποχρεώθηκαν να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού.

Καμία χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να διώχνει τους καλύτερους –πόσω μάλλον μια χώρα σε κρίση. Κανένας δεν επέστρεψε ποτέ και από καμιά «εξορία» με ευχολόγια, ούτε και αποτρέπεται κανείς να φύγει με πεντάευρα για το Διαδίκτυο. Η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε και σε αυτόν τον τομέα. Οι διάδοχοί της έχουν χρέος να μιλήσουν με σαφήνεια.