Κινήσεις για να ξεφύγει από τη δίνη της εσωστρέφειας εξακολουθεί να αναζητεί απεγνωσμένα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς μόλις μέσα σε μια εβδομάδα είδε να γίνεται κομμάτια το success story που πήγε να χτίσει μετά την επίσκεψη Μακρόν, τη ΔΕΘ και την ελληνοϊταλική συνάντηση κορυφής. Η υπόθεση της πετρελαιοκηλίδας του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με αποτέλεσμα ακόμη και τα σενάρια ανασχηματισμού να επανέρχονται στο προσκήνιο, μολονότι ο Πρωθυπουργός δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη πως το μόνο που τον απασχολεί είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως το τέλος του έτους.
Στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής αντεπίθεσης που στοχεύει και να ακυρώσει την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Η εισήγησή του μάλιστα θα είναι ανοιχτή, ενώ θα δώσει κατευθυντήριες οδηγίες στους υπουργούς του και θα μοιράσει «κίτρινες κάρτες» για τις αρρυθμίες των τελευταίων ημερών, προειδοποιώντας πως ουδείς βρίσκεται στο απυρόβλητο. Θα επισείσει παράλληλα τον κίνδυνο καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, μολονότι από το περιβάλλον του Μαξίμου καλλιεργείται κλίμα εκ διαμέτρου αντίθετο από αυτό του υπουργείου Οικονομικών. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος υποστήριξε πως «αφού αντέξαμε στη δεύτερη αξιολόγηση, η τρίτη θα είναι αρκετά ευκολότερη», την ώρα όμως που και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επεσήμανε ότι «η τρίτη αξιολόγηση θα είναι πολύ δύσκολη».
ΒΡΑΖΟΥΝ. Η ανεπαρκής διαχείριση της ρύπανσης στον Σαρωνικό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας έχει συνταράξει και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο «βράζει» κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αντίστοιχη γκρίνια υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τις επενδύσεις και συγκεκριμένα κατά του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Παπαδημητρίου και της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Για τον μεν υπουργό Οικονομίας, οι αιτιάσεις αφορούν τη γενικότερη απραξία του και ειδικά για το θέμα των κόκκινων δανείων, επί του οποίου τοποθετήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ακούστηκε η κατηγορία πως είναι «εκτός τόπου και χρόνου». Για τη δε δεύτερη, το κλίμα έχει βαρύνει μετά τις εξελίξεις για το Ελληνικό και τη στάση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που εξακολουθεί να βάζει προσκόμματα στην επένδυση.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ. Σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός πατήσει το κουμπί του ανασχηματισμού, δεν θεωρούνται μόνο οι συγκεκριμένοι υπουργοί ως υποψήφιοι για έξοδο. Με δεδομένη, ωστόσο, την απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών και τα μηνύματα από τους δανειστές προς το Μαξίμου για την παραμονή του σ’ αυτή τη θέση, απομένει να φανεί ποιες είναι οι διορθωτικές κινήσεις που μπορεί να κάνει ο Πρωθυπουργός. Αναταραχή επικρατεί ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά και ύστερα από την παραδοχή του υπουργείου Οικονομικών –μέσω διαρροών –πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων το 2018, σε αντίθεση με το αφήγημα Τσίπρα. Η εξέλιξη αυτή, άλλωστε, δημιούργησε νέες τριβές ανάμεσα σε Μαξίμου και Πλατεία Συντάγματος και ανησυχία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φοβάται το πώς θα ψηφίσει νέα μέτρα. Στελέχη της μάλιστα, όπως ο Νίκος Φίλης, επισημαίνουν με νόημα πως «το πρόγραμμα δεν βγαίνει», παρά την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.
ΑΔΕΙΑΣΜΑΤΑ. Ο τρόπος, εξάλλου, με τον οποίο ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να κλείσει το μέτωπο της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό, συγκαλώντας σύσκεψη στο Μαξίμου και αδειάζοντας εμμέσως με τις αποφάσεις του τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ήταν επίσης ενδεικτικός της έντασης που υπάρχει.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε σ’ αυτή τη φάση να «καρατομήσει» τον υπουργό του διότι θα έδειχνε ότι σύρεται πίσω από την αντιπολίτευση και υποχωρεί στις πιέσεις της. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, απάντησε στις υπουργικές παλινωδίες με την εσπευσμένη ενεργοποίηση της task force υπό την προεδρία του, ενώ όρισε δύο στενούς του συνεργάτες, τους Αλέξη Χαρίτση και Δημήτρη Λιάκο, ως εποπτεύοντες τις εξελίξεις –αδειάζοντας de facto τον Παπαδημητρίου.