Ερευνητικά προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ και επιστημονικές εργασίες υψηλού επιπέδου κινδυνεύουν να χαθούν λόγω της πετρελαιοκηλίδας που συνεχίζει να ρυπαίνει το θαλάσσιο μέτωπο της Νότιας Αττικής: οι υδατοκαλλιέργειες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στον Αγιο Κοσμά απειλούνται με εξαφάνιση από τα μολυσμένα νερά.

Στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ λειτουργούν δεξαμενές εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων στις οποίες παροχετεύεται καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας θαλασσινό νερό ώστε να συντηρούνται δεκάδες χιλιάδες ψάρια που αξιοποιούνται για επιστημονικά πειράματα. Τις τελευταίες ημέρες η τροφοδοσία με νερό έχει σταματήσει υπό τον κίνδυνο της μόλυνσης και στις δεξαμενές διοχετεύεται νερό με βυτία, διαδικασία χρονοβόρα και αναποτελεσματική. Οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καθώς τα ψάρια δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να βρεθεί λύση.

Η ΑΝΤΛΗΣΗ ΝΕΡΟΥ. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών Αντώνης Μαγουλάς, «στον Αγιο Κοσμά έχουμε δεξαμενές στις οποίες κάνουμε πειράματα. Για τη λειτουργία τους γίνεται συνεχής άντληση νερού από την θάλασσα. Το νερό αντλείτο από την περιοχή του Αγίου Κοσμά, από απόσταση μερικών μέτρων από τις εγκαταστάσεις μας. Τώρα που η περιοχή έχει ρυπανθεί, υπάρχει πρόβλημα. Τις τελευταίες τρεις ημέρες χρειάστηκε να μεταφέρουμε κάποια κυβικά μέτρα νερού με βυτία από πιο μακρινές περιοχές ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των υδατοκαλλιεργειών. Ομως αυτό δεν είναι φυσιολογικό, τα ψάρια χρειάζονται συνεχή ανανέωση του νερού για να μπορέσουν να ζήσουν». Το γεγονός επιβεβαίωσε χθες και ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος ανέφερε ότι «με μέριμνα του Λιμεναρχείου Σαρωνικού, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ και την Περιφέρεια Αττικής συνεχίστηκε η μεταφορά και παροχή – ανανέωση θαλάσσιου ύδατος στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ με βυτιοφόρα οχήματα».

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ. «Τα ψάρια αντέχουν μόλις λίγες ώρες χωρίς ανανεωμένο θαλασσινό νερό. Τις πρώτες ημέρες μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ” μεταφέραμε κάποιες ποσότητες με δικά μας έξοδα. Πήγαμε σε περιοχές που δεν είχαν πετρελαιοκηλίδες όπως στο Λαγονήσι. Θεωρούμε ότι όπου δεν υπάρχει οπτική μόλυνση μπορούμε να αντλήσουμε με ασφάλεια νερό για τις υδατοκαλλιέργειες. Στη συνέχεια υπήρξε συνεννόηση με το κράτος», λέει ο Αντώνης Μαγουλάς. «Στις δεξαμενές του Ινστιτούτου μας διεξάγονται πειράματα που σχετίζονται με τη διατροφή. Τον τελευταίο καιρό αναπτύσσεται μια συζήτηση για το κατά πόσο ο τρόπος παραγωγής των ιχθυάλευρων έχει επιπτώσεις στα αποθέματα των ψαριών. Εμείς μεταξύ άλλων δοκιμάζουμε τι συμβαίνει αν αντικατασταθούν τα ιχθυάλευρα με τροφές φυτικής προέλευσης και επίσης κάνουμε μελέτες ανοσολογίας. Εκεί τρέχουν διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία κινδυνεύουν να σταματήσουν αν τα ψάρια πεθάνουν», προσθέτει.

Η κατάσταση κρίνεται επείγουσα και γι’ αυτό αναζητούνται άμεσα λύσεις. «Αυτήν τη στιγμή γίνονται κάποιες προσπάθειες σε συνεργασία με τον κ. Σαντορινιό», λέει ο Αντώνης Μαγουλάς. «Μία σκέψη που επεξεργαζόμαστε είναι μήπως με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις μας μεγάλες αντλίες οι οποίες θα φτάνουν σε μακρινή απόσταση και θα φέρνουν νερό από τα ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται οπωσδήποτε κάποια παρέμβαση».