Εβδομάδα επαφών και κινητικότητας είναι η εβδομάδα που έρχεται για το Κυπριακό. Ο Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη συμμετέχοντας στις εργασίες της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και άνοιξε τα ξημερώματα τον κύκλο επαφών του Αντόνιο Γκουτέρες με όλα τα εμπλεκόμενα μέλη. Ο Γκουτέρες, που είδε τις διαπραγματεύσεις να καταρρέουν λίγους μήνες πριν στο Κραν Μοντανά, έδωσε χρόνο στις δύο πλευρές –μια «περίοδο περισυλλογής» όπως ονομάστηκε –με σκοπό να επανεξετάσουν τις θέσεις τους.
Με αφορμή τη Σύνοδο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επιδιώκει να ακούσει όλες τις πλευρές και τις προτάσεις τους έτσι ώστε να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Την Παρασκευή θα δει τον Νίκο Αναστασιάδη, το Σάββατο τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει συνάντηση και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα αποτελέσει την πυξίδα για το μέλλον της διαδικασίας. Η Αθήνα, πάντως, πρότεινε συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του σχεδίου που έχει συσταθεί από τον Γκουτέρες, τουλάχιστον ως προς τα σημεία που την αφορούν.
Οι φίλοι μας οι Ολλανδοί
«Οταν οι φίλοι χρειάζονται βοήθεια, τους βοηθάς. Στο Ρότερνταμ διαθέτουμε την τεχνογνωσία που θα βοηθήσει την Ελλάδα να καθαρίσει το πετρέλαιο και να λύσει αυτή την οικολογική καταστροφή» δήλωσε ο πρεσβευτής της Ολλανδίας Κασπάρ Βέλντκαμπ για τα όσα συμβαίνουν στον Σαρωνικό. Πώς όμως ενημερώθηκαν στο Ρότερνταμ για την πετρελαιοκηλίδα;
Ο δήμαρχος της περιοχής Αχμέντ Αμπουταλέμπ βρέθηκε στην Αθήνα για το Athens Mayors’ forum –και ο Γιώργος Καμίνης, παρουσία της δημάρχου Σαλαμίνας Ισιδώρας Παπαθανασίου-Νάννου, βρήκε την ευκαιρία να του εξηγήσει τι συνέβη στον κόλπο και να ζητήσει βοήθεια. Ο Δήμος Ρότερνταμ είναι ο βασικός μέτοχος στο λιμάνι της πόλης και γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους καταστάσεις. Καθώς στην Ολλανδία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα περιβαλλοντικά, ο δήμαρχος Αμπουταλέμπ άκουσε προσεκτικά τον Καμίνη και φώναξε αμέσως ομάδα ειδικών (η οποία ήδη από χθες βρίσκεται στην Αθήνα) τόσο για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής όσο και για τη δημόσια ασφάλεια. Και σαν να μην έφθανε αυτό, ο δήμαρχος ζήτησε από την ολλανδική κυβέρνηση την παροχή τεχνικής βοήθειας –δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες μέρες να καταφθάσει και πλοίο για να βοηθήσει στον καθαρισμό των υδάτων.
Ο Μαλέλης ανακοίνωσε
Επίσημη μπορεί να θεωρείται πλέον η πρόθεση του Σταμάτη Μαλέλη να μπει μπροστά σε έναν ανεξάρτητο συνδυασμό για την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου. Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υποψήφιος περιφερειάρχης σε δείπνο με φίλους του στη Μυτιλήνη –Μυτιληνιός ο ίδιος στην καταγωγή, να προσθέσω. «Σας ευχαριστώ όλους σας που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μου και σήμερα βρίσκεστε εδώ… Να ξέρετε ότι η παρουσία σας δεν είναι καθόλου τυχαία… Αν κοιτάξετε γύρω σας, θα δείτε ότι ο καθένας από εσάς είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα… Και γνωρίζω πολύ καλά ότι είστε άνθρωποι καλλιεργημένοι, άνθρωποι με ήθος και εργατικότητα…» ήταν το πρελούδιο του δημοσιογράφου και συγγραφέα, ο οποίος συμπλήρωσε: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για μένα… Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που σας ανακοινώνω ανοιχτά ότι θα είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου». Δεν έχω αμφιβολία ότι ο Μαλέλης έχει ήδη σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις για το εγχείρημα, καθώς δεν είναι χθεσινός στην πολιτική αγορά.
«Κατά συνείδηση» η ΔΗΜΑΡ
Για το επόμενο Σάββατο έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, στην οποία το κόμμα θα αποφασίσει ποιον υποψήφιο θα στηρίξει στην κούρσα για την ηγεσία του νέου φορέα. Κι ενώ θεωρείται βέβαιο πως το κόμμα θα θέσει το δικό του πολιτικό πλαίσιο για να προσφέρει τη στήριξή του, γνωρίζοντες εκτιμούν πως η πλάστιγγα μάλλον γέρνει προς το «κατά συνείδηση». Αυτή είναι, άλλωστε, η παράδοση του χώρου –και, ας μην το κρύψουμε, η πιο ανώδυνη επιλογή.