«Σφίγγες» ήταν τα στελέχη της ΝΔ την τελευταία εβδομάδα σε κάθε ερώτηση για το περιεχόμενο της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Οι περισσότεροι απαντούσαν ότι «ο πρόεδρος αποφασίζει», εντούτοις όλοι στο τέλος κατέληγαν στην ίδια εκτίμηση: «Δεν πρόκειται να πει τίποτα για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον και για το πώς η χώρα θα καταφέρει να βγει από την κρίση».

Αυτό ακριβώς το μήνυμα προσπάθησε να στείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της τριήμερης παρουσίας του στη ΔΕΘ. Βασική επιδίωξή του ήταν να μην αναλωθεί καθόλου σε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά να παρουσιάσει το θετικό αφήγημα της ΝΔ. Τις προτάσεις της, δηλαδή, για το πώς η χώρα μας θα προσελκύσει επενδύσεις και πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πώς θα προστατευτούν οι αδύναμοι, αλλά και πώς θα μειωθούν τα φορολογικά βάρη της κοινωνίας. Το νέο αφήγημα συνδυάστηκε με δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις, μείωση εισφορών και επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές όσον αφορά μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που καλείται να πετύχει η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 63 λεπτά της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο δεν υπήρχε καμία ονομαστική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε, μάλιστα, δύο φορές γι’ αυτό στη συνέντευξη Τύπου και εξήγησε την τακτική του, λέγοντας πως «οι πολίτες γνωρίζουν σε ποιον βαθμό εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα. Δεν περίμεναν να το επιβεβαιώσουν από εμένα». Και συμπλήρωσε ότι στόχος του ήταν να μιλήσει για το μέλλον της χώρας και των πολιτών και όχι για το παρελθόν. Μάλιστα, χθες το απόγευμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν πως αυτή η τακτική και η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη –να εστιάσει, δηλαδή, στις προτάσεις και να αποφύγει την αντιπολιτευτική ρητορική –είχαν αποτέλεσμα. «Κέρδισε τις εντυπώσεις. Ο κόσμος έχει κουραστεί από την κριτική» τόνιζαν με έμφαση.

ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ. Πάντως, μέσα από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους παραγωγικούς φορείς ήταν σαφές πως ο πρόεδρος της ΝΔ ποντάρει στο συναίσθημα των πολιτών. Σε έναν βαθμό προσπάθησε να βγει από τα… αριστερά στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Επιχείρησε να πείσει τους πολίτες ότι η ΝΔ μπορεί να είναι μια αξιόπιστη λύση, διανθίζοντας προς αυτή την κατεύθυνση την ομιλία του με πολλές ανθρώπινες ιστορίες. Ηταν ξεκάθαρο πως ήθελε πλάι στη λογική και στις τεκμηριωμένες προτάσεις να έχει ο λόγος του και στοιχεία ευαισθησίας και να μην περιοριστεί σε ένα τεχνοκρατικό πλαίσιο. Αυτό φάνηκε από το ξεκίνημα κιόλας, όταν είπε πως σε αυτήν την ομιλία «δεν θα έχει μόνο αριθμούς και δείκτες, αλλά πρώτα απ’ όλα ανθρώπους».

Στόχος του ήταν να δείξει ότι το σχέδιό του για την έξοδο της χώρας από την κρίση έχει προκύψει μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που συνάντησε στις περιοδείες του: των επαγγελματιών, των ανέργων, των φοιτητών. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετές περιπτώσεις απευθύνθηκε με άμεσο τρόπο στην κοινωνία και στους πολίτες, λέγοντας «εσάς έχω στο μυαλό μου» ή «σας κοιτώ στα μάτια». Θέλοντας δε να γίνει αντιληπτό πως το σχέδιο που παρουσίασε για τις επενδύσεις, την παιδεία, τη Δημόσια Διοίκηση έχει προκύψει μέσα από τις επαφές που είχε με τους πολίτες και έχει μια «συμμετοχική λογική», υπογράμμισε: «Είστε μέρος του σχεδίου μου».

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. Βασικό μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν επίσης να καταγραφεί πως η ΝΔ αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και συνακόλουθα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτόν τον λόγο επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων που θα κάνει η ΝΔ –όπως τα νομοσχέδια που θα αφορούν την απλοποίηση της αδειοδότησης και της φορολογικής νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι αυτό είναι διαρκές. Οπως εξήγησε, δεν μπορεί να προσδιορίσει το πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όσο πιο γρήγορα γίνουν «τόσο το καλύτερο για τη χώρα».

Παράλληλα, έκανε προσπάθεια να βάλει φρένο στα φαινόμενα εσωστρέφειας στο κόμμα –μετά και το περιστατικό με τον γιο Τραγάκη –και να στείλει μήνυμα ενότητας. Με παρόντες Σαμαρά και Καραμανλή στις πρώτες θέσεις του Βελλίδειου, είπε ότι οι αρχικές προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης έγιναν από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης φέρει τη σφραγίδα του Αντώνη Σαμαρά.