Λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα παρέμεινε στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία μετά την τρομοκρατική επίθεση με τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν το πρωί της Παρασκευής 30 άνθρωποι στο μετρό του Λονδίνου. Επειτα από την «πολύ σημαντική» σύλληψη ενός 18χρονου στο λιμάνι του Ντόβερ το πρωί του Σαββάτου και ενός 21χρονου τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας στο Χάουνσλοου του Δυτικού Λονδίνου, οι Αρχές μίλησαν για «μεγάλη πρόοδο» στις έρευνες και το αρμόδιο ΚέντροΑνάλυσηςτης Τρομοκρατίας (JTAC) κατέβασε εκ νέου το επίπεδο συναγερμού στο πορτοκαλί. Που σημαίνει ότι μία νέα τρομοκρατική επίθεση δεν θεωρείται πλέον «επικείμενη», αλλά «πολύ πιθανή». Οσο για τη διεκδίκηση της ευθύνης (και) αυτής της τελευταίας επίθεσης από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όπως είπε χαρακτηριστικά η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ, το ISIS, που έχει αναλάβει την ευθύνη για ακόμη τρεις επιθέσεις στη Βρετανία τους τελευταίους έξι μήνες, «πάντα προβαίνει σε ισχυρισμούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντά του».

Σημαίνει αυτό ότι η οργάνωση δεν είχε στην πραγματικότητα σχέση με την επίθεση στον σταθμό Parsons Green του μετρό; «Προς το παρόν, δεν έχουμε στοιχεία που να υποδηλώνουν» κάποια συμμετοχή της, δήλωσε η Ραντ. «Στην πορεία των ερευνών, ωστόσο, θα φροντίσουμε να ανακαλύψουμε ακριβώς πώς ριζοσπαστικοποιήθηκε» ο 18χρονος που συνελήφθη στη ζώνη αναχωρήσεων του Ντόβερ ενώ επιχειρούσε κατά τα φαινόμενα να εγκαταλείψει τη Βρετανία με κατεύθυνση την ηπειρωτική Ευρώπη, τη Γαλλία ή το Βέλγιο. Γιατί αυτόν τον νεαρό υποψιάζονται οι Αρχές για την τοποθέτηση του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εξοπλισμένου με χρονοδιακόπτη που θα είχε προκαλέσει πολύ περισσότερα θύματα αν είχε εκραγεί πλήρως στον συρμό του μετρό. Ο ρόλος του δεύτερου συλληφθέντος δεν είχε χθες αποσαφηνιστεί –οι Αρχές ωστόσο συνεχίζουν τις έρευνες με βάση την εκτίμηση πως ο 18χρονος δεν ήταν μοναχικός λύκος.

Οι πληροφορίες τον θέλουν να ζούσε σε ανάδοχη οικογένεια. Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του στο Ντόβερ, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε κατοικία στο Σάνμπερι-ον-Θέιμς, περίπου είκοσι χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λονδίνου, όπου εικάζεται ότι μπορεί να κατασκευάστηκε ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός: σύμφωνα με περιοίκους που επικαλούνταν τα βρετανικά ΜΜΕ, η κατοικία ανήκει σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, τον 88χρονο Ρόναλντ Τζόουνς και την 71χρονη σύζυγό του Πενέλοπε, που έχουν αναλάβει ως ανάδοχοι γονείς τη φροντίδα 268 παιδιών, ανάμεσά τους και 8 προσφύγων, τα τελευταία σαράντα χρόνια, και έχουν μάλιστα τιμηθεί για τις υπηρεσίες τους από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αυτό το ζευγάρι των «υπέροχων ανθρώπων» φιλοξενούσε πρόσφατα έναν 18χρονο. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν σε κάθε περίπτωση οι Αρχές στο συγκεκριμένο σπίτι είναι πως αρχικά εκκενώθηκαν «για προληπτικούς λόγους» 60 ακόμη κατοικίες γύρω του: οι 10 πλησιέστερες παρέμεναν χθες σε κλοιό ασφαλείας και οι έρευνες συνεχίζονταν. Ερευνες διεξάγονταν παράλληλα σε μία άλλη κατοικία στο Στάνγουελ, κοντά στο αεροδρόμιο του Χίθροου, σε σύνδεση με τον 21χρονο που συνελήφθη στο Χάουνσλοου.

Βρίσκονταν όμως ή όχι οι ύποπτοι «στα ραντάρ της Σκότλαντ Γιαρντ», όπως υποστήριξε πριν ακόμα συλληφθούν για τους δράστες της επίθεσης στο μετρό ο Ντόναλντ Τραμπ; Η βρετανική κυβέρνηση δεν κρύβει την ενόχλησή της για τα επίμαχα tweets του αμερικανού προέδρου, τον τρόπο με τον οποίο επεχείρησε να εκμεταλλευτεί την επίθεση στο Λονδίνο προκειμένου να προωθήσει τη δική του ατζέντα. «Ποτέ δεν βοηθάει να διατυπώνει κανείς εικασίες για μία επιχείρηση σε εξέλιξη και θα περιελάμβανα και τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε αυτό το σχόλιο», δήλωσε χθες η Αμπερ Ραντ. Η κυβέρνηση της Τερίζα Μέι ωστόσο δέχεται ξανά, όπως είχε συμβεί και στις προηγούμενες τζιχαντιστικές επιθέσεις στη Βρετανία, επίμονες ερωτήσεις και κριτική για τις περικοπές στους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό της αστυνομίας που είχε επιβάλει η προηγούμενη Συντηρητική κυβέρνηση –με τη Μέι τότε υπουργό Εσωτερικών. «Νομίζω πως μια τέτοια προσέγγιση είναι υπερβολικά απλοϊκή», απάντησε η Ραντ όταν ερωτήθηκε αν οι περικοπές αυτές έπληξαν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. «Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια επιθετική προσπάθεια του ISIS να ριζοσπαστικοποιήσει κόσμο».