Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών υποχώρησε χθες το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους μετά την αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s.
Μετά την αναβάθμιση που ανακοινώθηκε από τον οίκο το βράδυ της Παρασκευής, τα επιτόκια υποχώρησαν κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,51%. Η αναβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Standard & Poor’s έχει μεγάλη σημασία για τη Λισαβόνα επειδή με αυτή η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται πλέον σε επενδυτική βαθμίδα ενός από τους τρεις μεγάλους οίκους (investment grade στη διεθνή ορολογία των αγορών).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κρατικά της ομόλογα μπορούν πλέον να περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια πολύ περισσότερων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι χθες έσπευσαν να τα αγοράσουν μειώνοντας τα επιτόκια και ανεβάζοντας τις τιμές. Οταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, τα επιτόκια ενός ομολόγου μειώνονται και η τιμή του ανεβαίνει.
Νέα χαμόγελα επικράτησαν εξάλλου και στην Ιρλανδία μετά τη νέα αναβάθμιση από τη Moody’s. Ο διεθνής οίκος έκανε λόγο για ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς από το αναμενόμενο και για σημαντική πρόοδο της κυβέρνησης στην προσπάθεια να μειώσει δραστικά τα ελλείμματα. Τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας διαμορφώνονται πλέον μόλις στο 0,72%.
Τα ομόλογα της Πορτογαλίας είχαν υποβαθμιστεί σε μη επενδυτική βαθμίδα από τον Ιανουάριο του 2012 όταν μεσουρανούσε η κρίση χρέους, αυξάνοντας δραματικά το κόστος δανεισμού της από τις αγορές. Πλέον όμως με την ολοκλήρωση του Μνημονίου και τις προσπάθειες πρόωρης αποπληρωμής δανείων που είχε λάβει η Λισαβόνα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της οικονομίας, η εμπιστοσύνη επιστρέφει για το χρέος της Πορτογαλίας. Με την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα λύνονται τα χέρια πολλών επενδυτών που ήθελαν να συμπεριλάβουν τα ομόλογα της Πορτογαλίας στα χαρτοφυλάκιά τους, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο.
Πλέον τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας έχουν μεγάλη διαφορά από αυτά της Ελλάδας που διαμορφώνονται στο 5,44%. Παρά την αναβάθμιση από τη Fitch στον περασμένο μήνα, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας παραμένει σε μη επενδυτική βαθμίδα και από τους τρεις μεγάλους οίκους με αποτέλεσμα να μην τα επιλέγουν μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές.
Με την εξαίρεση της Ελλάδας που εξακολουθεί να βρίσκεται σε Μνημόνιο και της Κύπρου, όλες οι άλλες αξιολογήσεις των χωρών της ευρωζώνης βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον έναν από τους οίκους Moody’s, Fitch και Standard & Poor’s.
Η υποχώρηση των επιτοκίων των ομολόγων της Πορτογαλίας οδήγησε σε μείωση του κόστους δανεισμού και για την Ισπανία και την Ιταλία όπου τα επιτόκια διαμορφώθηκαν σε 1,48% και 2,07% αντίστοιχα.