Τουλάχιστον 10.000 θέσεις εργασίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα μεταφερθούν από τη Βρετανία ή θα δημιουργηθούν σε άλλες χώρες μέσα στα επόμενα χρόνια εάν η χώρα χάσει την πρόσβαση που έχει σήμερα στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω του Brexit, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Reuters.

Οι περισσότερες από τις θέσεις αυτές αναμένεται ότι θα καταλήξουν στη Φρανκφούρτη, ενώ στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας ως προορισμός στελεχών βρίσκεται το Παρίσι.

Στην έρευνα συμμετείχαν 123 εταιρείες στις οποίες περιλαμβάνονται τράπεζες, ασφαλιστικές, διαχειριστές κεφαλαίων, εταιρείες private equity και εταιρείες παροχής χρηματιστηριακών υπηρεσιών. Οι εταιρείες αυτές ρωτήθηκαν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε αυτές και στο προσωπικό τους ένα λεγόμενο σκληρό Brexit – όπου το Λονδίνο θα συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες. Πολλές όμως απάντησαν μερικώς στο ερωτηματολόγιο και δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

ΕΩΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2019. Σχεδόν οι μισές από τις εταιρείες αυτές δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να μετακινήσουν προσωπικό ή να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους λόγω της επερχόμενης αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2019. Ο αριθμός των 10.000 θέσεων που μπορεί να μεταφερθούν σε άλλες χώρες προέκυψε από τις απαντήσεις που έδωσαν στο Reuters 39 διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες απασχολούν τουλάχιστον 350.000 άτομα. Στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Βρετανίας απασχολούνται σήμερα περίπου 1,1 εκατ. άτομα.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι πολλές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχουν αναβάλει προς το παρόν τις αποφάσεις για το εάν θα μεταφέρουν αλλού προσωπικό, περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων με την κυβέρνηση της Βρετανίας. Ολοι ελπίζουν ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να βρουν κοινό έδαφος προκειμένου το διαζύγιο να είναι όσο πιο ομαλό γίνεται. Οι επιχειρήσεις ελπίζουν ότι παρά το Brexit η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει την πρόσβαση που σήμερα έχει στην κοινή αγορά, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν ελεύθερα προϊόντα και υπηρεσίες.