Ο κύριος Θοδωρής μένει όλη του τη ζωή στο Κερατσίνι. Σε έναν κάθετο της πρώην Παναγή Τσαλδάρη. Χθες το απόγευμα είχε πάρει θέση από νωρίς σε λευκή πλαστική καρέκλα πανηγυριού, έπινε τον φραπέ του. Και μετωπικά με την οδό Τσαλδάρη παρακολουθούσε τις προσυγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα και ράπερ Παύλου Φύσσα. Σαν χθες το 2013 ο τελευταίος έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά. Και τα τελευταία τέσσερα χρόνια η περιοχή παίρνει αντιφασιστικό χρώμα κάθε Σεπτέμβρη. Φέτος ομολογουμένως πιο υποτονικά. Εγινε όμως και άλλη συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο στο Σύνταγμα. Ενώ και το antifa ή αντιφασιστικό κίνημα δεν περιοριζόταν μόνο στις συγκεντρώσεις στην οδό Τσαλδάρη αλλά και στις συγκεντρώσεις που καλούσε, χθες πάντα, και το ΠΑΜΕ στην Αμφιάλη και δη στην Πλατεία Νίκης.
Η εν λόγω οδός (Τσαλδάρη) που πλέον έχει πάρει το όνομα του δολοφονηθέντος δεν είχε πάντως από χθες το απόγευμα τους συνήθεις ρυθμούς άλλων ημερών. Η μικροφωνική έπαιζε από νωρίς κομμάτια ραπ του Killah P (καλλιτεχνικό όνομα του Παύλου Φύσσα) και άλλα πολιτικά τραγούδια διαμαρτυρίας. Τα πανό είχαν στηθεί εκατέρωθεν του δρόμου. Και σιγά σιγά, οι φορείς, οι οργανώσεις, τα συνδικάτα που καλούσαν για την επετειακή πορεία στο Κερατσίνι μαζεύονταν με τον συνήθη τρόπο. Αργά, μοιράζοντας φυλλάδια, φωνάζοντας συνθήματα, σχηματίζοντας πηγαδάκια. Γκρούπες της Αριστεράς και ανένταχτος κόσμος. Και λιγοστοί μαθητές από γειτονιές του Πειραιά.
Στο επίκεντρο η δίκη. Οι συζητήσεις είχαν στο επίκεντρο τη δίκη της Χρυσής Αυγής που εμπλουτίστηκε προσφάτως από σοβαρή μαρτυρία πρώην στελέχους της οργάνωσης που καίει τη δράση της. Μια δίκη που σέρνεται αλλά και τελευταία έχει αποκτήσει κανονικούς ρυθμούς και συσσωρεύει υλικό για την εγκληματική οργάνωση. Αλλά οι κουβέντες χθες αφορούσαν και τις ολιγωρίες της κυβέρνησης ή το μούδιασμα και την υποχώρηση του κινήματος. Αυτό το τελευταίο, ήταν φανερό, αφού οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούσαν τους 2.000 στην πιο καλή στιγμή. Επίσης αν εξαιρούσες τις κλασικές οργανώσεις ή τα μικρά κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς διέκρινες μόνον ένα πανό εργατικού σωματείου. Λόγω Πειραιά ήταν της ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού).
Ολοι οι υπόλοιποι ήταν οργανώσεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, η Ροσινάντε, το ΣΕΚ. Αλλά και οργανώσεις όπως ο Αλλος Ανθρωπος, μια πρωτοβουλία που πήρε έκταση μέσα στην κρίση και μαγειρεύει δωρεάν φαγητό για τους κοινωνικά αδύναμους. Οπως έκανε και χθες όπου τα κεσεδάκια πήγαιναν και έρχονταν με μακαρόνια με σάλτσα για τους διαδηλωτές ή τους περαστικούς που στέκονταν να δουν την πορεία και το μνημείο του Παύλου Φύσσα.
«Υπάρχουν εδώ γύρω». Οι φίλοι του Παύλου ήταν συγκεντρωμένοι εδώ. Στο μνημείο υπήρχε ένα πιάτο φαΐ από την προαναφερθείσα κοινωνική κουζίνα, κεριά αναμμένα, μια μπίρα και πολλά λουλούδια. «Τις γειτονιές οι φασίστες δεν τις αφήνουν από τα χέρια τους. Υπάρχουν εδώ γύρω. Το φαινόμενο όμως είναι σε ύφεση ενώ η αναζωπύρωση δεν έχει περιθώρια», μας είπε ο Βασίλης Μ., που έχει χρόνια στο κίνημα και είναι γέννημα – θρέμμα Νικαιώτης. Ο Γιώργος διαφώνησε μαζί του, Νικαιώτης και αυτός, μας τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Χρυσή Αυγή έχει ρίζες πια στον Πειραιά». «Φαντάσου πως το Πάσχα κάνουν δώρα αρνιά σε ευπαθείς ομάδες και φτωχές οικογένειες», συμπλήρωνε πιο απαισιόδοξος.
Γύρω τα πανό και τα φυλλάδια αποτύπωναν τις διαφορετικές οπτικές του αντιφασιστικού κινήματος. Αλλοι μιλούσαν πιο πολιτικά για τις ευθύνες του συστήματος. Αλλοι απλώς ιεραρχούσαν την ανάγκη ενός μεγάλου μαζικού μετώπου που να χωρά τους πάντες και να θέτει ζητήματα δημοκρατίας.
Η μάνα – σύμβολο. Το κίνημα του απογεύματος και των εν λόγω συγκεντρώσεων που ενώθηκαν σε μία δεν είχε αρχηγό. Παρά τη διακριτική μάχη των οργανώσεων στο ποια θα ηγηθεί της πορείας. Μόνον όταν κατέφθασε η μητέρα του Παύλου, η Μάγδα Φύσσα, καταλάβαινες πως έχει λάβει διαστάσεις συμβόλου.
Ο κόσμος την αγκάλιαζε συγκινημένος. Της μιλούσε. Ντυμένη στα μαύρα με μπλουζάκι που είχε το σήμα Killah Ρ, εμφανώς συγκινημένη, ρωτούσε λεπτομέρειες για την πορεία που σε λίγο θα ξεκινούσε. Για την ακρίβεια ξεκίνησε στις 18:45 με κατάληξη το Καστράκι Δραπετσώνας όπου και έγινε η μεγάλη συναυλία μνήμης και ενημέρωσης για τη Δίκη της ΧΑ.
Ενταση και δύο τραυματισμοί
Στην ουρά της χθεσινής πορείας ακολουθούσε μια ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι στη συνέχεια πέταξαν και πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ έκαναν ζημιές στο ληξιαρχείο και στο δημαρχείο Κερατσινίου. Ενταση όμως επικράτησε αργά το βράδυ και περιμετρικά του χώρου όπου διεξαγόταν η συναυλία και στα γύρω στενά. Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με πέτρες σε συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, τραυματίζοντας τον δημοσιογράφο που μετέδιδε το ρεπορτάζ και τον οπερατέρ. Στον νέο γύρο των επεισοδίων, οι σφοδρότερες συγκρούσεις έγιναν στο κέντρο της Δραπετσώνας, όπου κουκουλοφόροι έκαψαν κάδους απορριμμάτων. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών, με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Κατα τη διάρκεια των συγκρούσεων έγιναν τρεις προσαγωγές. Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν και μετά τις συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αγρίνιο.