Καυστικά σχόλια για τον πρόεδρο Τραμπ, ιστορικές νίκες και άρωμα γυναίκας. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά της 69ης απονομής των βραβείων Emmy που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής. Σε μια βραδιά που τιμά τις καλύτερες παραγωγές της αμερικανικής τηλεόρασης την περσινή σεζόν, μπορεί να απουσίαζε το «Game of thrones», γιατί η 7η σεζόν του δεν έκανε πρεμιέρα εντός των χρονικών ορίων των βραβείων, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η αμερικανική πραγματικότητα. Στην πιο δυστοπική σκοτεινή πλευρά της επικράτησε η σειρά «Handmaid’s Tale» του δικτύου Hulu που κέρδισε όλες τις κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφια: πρώτου και δεύτερου γυναικείου ρόλου για τις Ελίζαμπεθ Μος και Αν Ντοόουντ αντίστοιχα, σεναρίου, δραματικής σειράς και σκηνοθεσίας για τη Ριντ Μοράνο. Με την ανάδειξή της ως καλύτερης δραματικής παραγωγής έγινε η πρώτη web σειρά που αποσπά τον εν λόγω τίτλο.
Στο πιο κωμικό κομμάτι της αμερικανικής καθημερινότητας, ακόμα κι αν αυτό περιγράφει ζοφερές καταστάσεις, πρωταγωνιστής των βραβείων έγινε η εκπομπή «Saturday Night Live». Το πρόγραμμα που βγαίνει στον αέρα του δικτύου ΝBC κέρδισε 9 Emmy, κυρίως για τα χιουμοριστικά σκετς με θέμα τον Ντόναλντ Τραμπ. Αντίστοιχα, η μαύρη κωμωδία «Big little lies» επικράτησε σε πέντε κατηγορίες φέρνοντας για τους συντελεστές της διακρίσεις στη σκηνοθεσία (Ζαν Μαρκ Βαλέ), την παραγωγή, τον πρώτο ανδρικό και γυναικείο ρόλο (Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ – Νικόλ Κίντμαν) και τον δεύτερο γυναικείο (Λόρα Ντερν).
ΡΕΚΟΡ. Η σειρά «Veep» κέρδισε το τρίτο συνεχόμενο βραβείο της καλύτερης κωμωδίας και η πρωταγωνίστριά της Τζούλια Λουίζ Ντρέιφους πέτυχε ρεκόρ με το έκτο Emmy που κράτησε στα χέρια της για τον ρόλο της στο σίριαλ. Σημαντική ήταν και η βράβευση της Λένα Γουέθ, η πρώτη αφροαμερικανή γυναίκα που αναδεικνύεται καλύτερη σεναριογράφος κωμικής σειράς για το «Master of none» του Netflix. Η ίδια στον ευχαριστήριο λόγο της αναφέρθηκε στην ομοφυλοφιλική κοινότητα και την προσφορά της.Την ιστορία ενός ζευγαριού γυναικών περιγράφει και το «Black mirror: San Junipero» που χαρακτηρίστηκε ως καλύτερη τηλεταινία και πήρε το βραβείο σεναρίου για μίνι σειρά ή τηλεταινία. Γενικότερα, οι γυναίκες ηρωίδες βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας –και οι τέσσερις μεγάλες κατηγορίες των βραβείων πήγαν σε κυρίες.
Παραμονεμένοι δεν έμειναν βέβαια οι άνδρες της τηλεόρασης που απέσπασαν και αυτοί με τη σειρά τους αξιοσημείωτες διακρίσεις. Οπως ο Ντόναλντ Γκλόβερ που σ’ ένα διπλό χτύπημα πήρε το βραβείο του πρώτου ανδρικού ρόλου σκηνοθεσίας για την κωμική σειρά «Atlanta» του Netflix που δεν πανηγύρισε πολλές νίκες. Βλέπετε, στην μάχη των δικτύων, πρώτο ήρθε το ΗΒΟ με 10 Emmy ενώ τα NBC και Hulu προσέθεσαν στη συλλογή τους από πέντε το καθένα.
ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΣΠΑΪΣΕΡ. Αυτό που σχολιάστηκε περισσότερο στα social media ήταν oι αναφορές στο πρόσωπο του πρώτου πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι σπόντες εναντίον του ξεκίνησαν από τον εισαγωγικό κιόλας μονόλογο του παρουσιαστή της βραδιάς Στίβεν Κολμπέρ. Ο κωμικός υπενθύμισε ότι ο επιχειρηματίας ήταν επανειλημμένα υποψήφιος για Emmy με το τηλεοπτικό ριάλιτι «The Apprentice», του οποίου ήταν παρουσιαστής και παραγωγός αλλά δεν κατάφερε να φύγει ποτέ από το Microsoft Theatre του Λος Αντζελες νικητής. «Δεν το κέρδισε διότι, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει στις προεδρικές εκλογές, τα βραβεία απονέμονται σε εκείνον που παίρνει τις περισσότερες ψήφους», είπε χιουμοριστικά ο παρουσιαστής του δικτύου CBS. Οταν αστειεύτηκε με το κοινό πως προτιμάει τους αντιήρωες που παραβαίνουν τις ηθικές αρχές, στο βήμα ανέβηκε ο πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, ο οποίος παραιτήθηκε στα τέλη Ιουλίου σε μια απροσδόκητη εμφάνιση. Ο πρώην στενός συνεργάτης του Τραμπ γελώντας επιβεβαίωσε πως την τελετή παρακολουθεί το μεγαλύτερο κοινό που είχαν ποτέ τα Emmy, παρωδώντας παράλληλα τις αντίστοιχες δηλώσεις που είχε κάνει την επομένη της ορκωμοσίας του προέδρου.