–Πού ήσουν ρε φίλε το Σαββατοκύριακο;
–Τίποτε μωρέ, πετάχτηκα μέχρι Λονδίνο να ρίξω μια ματιά τι έχουν οι βιτρίνες στη New Bond street.
Και αφήνω κατά μέρος το γεγονός ότι έξω από το Selfridges «συνελήφθη» από την «Ελευθερία του Τύπου» ο ψωνισμένος πρόεδρος. Οχι στα Harrods.
Στο δε Λονδίνο, αποκαλύπτω τώρα, διότι πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, συναντήθηκε και με τον υπουργό Αμυνας της Βρετανίας κ. Μάικλ Φάλον με τον οποίο –κατά το υπουργείο Αμυνας –συζήτησαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ζητήματα άμυνας και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Και άλλα τέτοια (διόλου) ενημερωτικά…
Οι αμαρτωλές διόπτρες
Για τους περίεργους που αναρωτιούνται «ποια περίπτερα», απαντώ αμέσως: της εταιρείας Theon sensors, της εταιρείας Miltech και της εταιρείας (ναι, ναι, μάλιστα) Defense Electronics Intracom.
Στο περίπτερο της πρώτης εταιρείας τον υποδέχθηκε ο ιδιοκτήτης της Theon sensors Κριστιάν Χατζημηνάς. Πού την έχουμε ακούσει τη συγκεκριμένη εταιρεία; Από την πρόσφατη αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» ότι η Theon πούλησε στον Ελληνικό Στρατό μέσω των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων 1.950 διόπτρες νυκτός, αντί του ποσού των 17 εκατ. ευρώ, το οποίο ανεβάζει το κόστος τής κάθε διόπτρας στις περίπου 8.700 ευρώ η μία, ήτοι στα… ύψη. Το δημοσίευμα, θυμίζω, καταγγέλλει ότι οι διόπτρες αυτού του είδους κοστίζουν διεθνώς το πολύ 3.800 ευρώ η μία, ενώ στον στρατό της Ινδίας η ίδια εταιρεία πούλησε τις διόπτρες της προς 2.500 ευρώ τη μία.
Περίεργες επισκέψεις
Στο περίπτερο της δεύτερης εταιρείας τον υποδέχθηκε ο επίσης ιδιαίτερα δραστήριος στον χώρο των αμυντικών εξοπλισμών ιδιοκτήτης της κύριος Χρήστος Χούμπαυλης. Γνωστός επίσης για τις από πολλών ετών, και επί διαφόρων κυβερνήσεων, ισχυρές διασυνδέσεις του με τη Γαλλία και την αμυντική της βιομηχανία –αεροπλάνα, φρεγάτες κ.λπ. Και σταματώ εδώ.
Το Κτηματολόγιο
Εχουν παρέλθει δέκα και πλέον ημέρες από τότε που βρέθηκε στα μέρη μας ο κύριος Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, μετά της συζύγου του κυρίας Μπριζίτ, αλλά ένα ένα τα μαθαίνουμε τα θέματα που τον απασχόλησαν τον γάλλο φίλο. Οπως με ενημέρωσε χθες, κυριακάτικα, φίλος κυβερνητικός παράγων ο κύριος Μακρόν, πλην πολλών και διαφόρων που διεκδίκησε πάντα στο όνομα της αφιλοκερδούς φιλίας και στήριξης της Γαλλίας προς εμάς, ήταν λέει και το έργο του Κτηματολογίου, το οποίο έχει περίπου τα χαρακτηριστικά του γεφυριού της Αρτας (για να τιμήσω και τον τόπο της καταγωγής του προέδρου Αλέξη). Ολο ετοιμάζεται και ολοκληρώνεται, και όλο ανολοκλήρωτο προκύπτει –μια πονεμένη ιστορία που μετράει περί τα 20 χρόνια πίσω.
Σαφή απάντηση πάντως δεν έδωσε ο Πρωθυπουργός στον συνομιλητή του κύριο Μαρόν πρέπει να επισημάνω –κατά τον κυβερνητικό παράγοντα.
Το μυστήριο
Το ίδιο πάνω – κάτω διάστημα (μπορεί και λίγο νωρίτερα) είχα αποκαλύψει από εδώ την περίεργη έως και θορυβώδη αποπομπή από τη θέση του γραμματέα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Γιάννη Ταφύλη –πρόσωπο πολυσυζητημένο και της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Αποπομπή η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντόνου απαιτήσεως του κυρίου Πάνου Καμμένου, συγκυβερνήτη και υπουργού Εθνικής Αμυνας.
Περιττό να επισημάνω την αιδήμονα σιωπή της κυβέρνησης –σαν να μη συνέβη τίποτε, κι ας κλονίστηκε συθέμελα, εξαιτίας της απαίτησης Καμμένου.
Εσχάτως όμως ενημερώθηκα και για ορισμένα άλλα ζητήματα, που αφορούν τον περί ου ο λόγος Ταφύλη: σύμφωνα με μια πηγή μου, ο γαλλοτραφής Ταφύλης απολαμβάνει τόσο της εμπιστοσύνης των Γάλλων ώστε εξέφρασαν εμμέσως πλην σαφώς τη δυσαρέσκειά τους για την αποπομπή του.
Και πως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι γάλλοι φίλοι είχαν και έχουν σε τέτοια εκτίμηση τον Ταφύλη ώστε διαχέουν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο άνθρωπος αυτός, που θεωρείται εξπέρ στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας της δημόσιας διοίκησης, είχε συγκεντρώσει την μήνιν και άλλων υπουργών, εξαιτίας των δραστηριοτήτων του. Μου ανέφερε δε, τα ονόματα της υπουργού Γεροβασίλη και του αναπληρωτή υπουργού Χουλιαράκη, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις για το πού και πώς ενόχλησε τους συγκεκριμένους με τις δραστηριότητές του ο Ταφύλης.
Θετική πρόταση
Καλά τα πήγε και ο πρόεδρος Κυριάκος στη ΔΕΘ –προσπάθησε ο άνθρωπος να εμφανίσει μια θετική πρόταση για τη χώρα, διότι είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι η ΝουΔού προσπαθεί να γίνει κυβέρνηση διά της καταψηφίσεως του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι πως αυτό δεν είναι και η πάγια κατάσταση που συμβαίνει εν Ελλάδι κάθε φορά που ψηφίζουμε (καταψηφίζουμε, δεν υπερψηφίζουμε!), αλλά είναι θετικό το γεγονός ότι προσπάθησε να παρουσιάσει μια θετική πρόταση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς να εξαντλείται σε αντιπολιτευτικές κορόνες για την κυβέρνηση –άλλωστε τι να μας πει άλλο, τα βλέπουμε και τα ζούμε καθημερινά.
Χαρακτηρισμοί
Ο πρόεδρος Κυριάκος απέφυγε να προκαλέσει την κυβέρνηση (αν δεν κάνω λάθος το πιο… βαρύ που είπε απευθυνόμενος στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν το «κάντε στην άκρη»!), αλλά η κυβέρνηση (του και μας) παρέδωσε δείγματα πολιτικού ήθους και υψηλού επιπέδου δεοντολογίας, τα οποία πρέπει να διέπουν το πολιτικό σύστημα για να μην καταστεί ζούγκλα. Προσέξτε λοιπόν πώς σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζανακόπουλος την ομιλία Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, ενώπιον των οικονομικών παραγόντων της χώρας:
«Εμφανίστηκε περισσότερο ως ατζέντης συμφερόντων και λιγότερο ως πολιτικός αρχηγός»!!!
Συγχαρητήρια απεριόριστα…
(Την επόμενη φορά, νομίζω ότι ένας χαρακτηρισμός του είδους «διακινητής προσφύγων» ή ακόμη καλύτερα «έμπορος λευκής σαρκός» είναι ό,τι πρέπει για να συμπληρωθεί η εικόνα που οφείλει να έχει η κοινωνία για τον Μητσοτάκη…)