«Επιστροφή σε ήρεμα νερά» σηματοδοτεί η χθεσινή επιλογή του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πέππα από το Υπουργικό Συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. Για την ανάδειξη του Βασιλείου Πέππα από τη θέση του αρεοπαγίτη στην κορυφή της ηγεσίας της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης μπορεί να παραλείφθηκαν υπηρετούντες αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, αλλά η επιλογή του μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Το όνομά του είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τους ανώτατους δικαστές που είχαν εγγράψει υποθήκη για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, αμέσως μετά την αποχώρηση της προκατόχου του Βασιλικής Θάνου λόγω συμπληρώσεως του συνταγματικού ορίου ηλικίας.
«Δικαστής υψηλού κύρους, με ήθος, άνθρωπος χαμηλών τόνων, νηφάλιος, αλλά κυρίως ενωτικός», είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που απέδιδαν χθες συνάδελφοί του στον νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου, οι οποίοι τον γνωρίζουν καλά εδώ και 38 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε τη διαδρομή του στο δικαστικό σώμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί στο άκουσμα της επιλογής του Πέππα το πρώτο πράγμα που σχολίαζαν στα πηγαδάκια είναι ότι «η Δικαιοσύνη γυρίζει σελίδα» επισημαίνοντας ότι «είναι στο δικό του χέρι με τις επιλογές και τις πράξεις του για τα επόμενα δύο στο τιμόνι του Αρείου Πάγου να ξαναφέρει το καράβι σε ήρεμα νερά».
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. Το πρώτο στίγμα των προθέσεών του έδωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Αρείου Πάγου με την πρώτη δήλωσή του προτάσσοντας τη συλλογική βάση για την αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει και μήνυμα προς τους νεότερους δικαστικούς λειτουργούς με απώτερο στόχο πάντα τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην υπηρεσία του πολίτη που αναζητά το δίκιο του. «Διαχρονικό, επιτακτικό αίτημα των συμπολιτών μας και της Πολιτείας είναι η αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης με όσα πολλά μπορούν να εννοηθούν με τις λίγες αυτές λέξεις. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στο αίτημα αυτό. Οι δικαστικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων επιτελούν το καθήκον τους με αίσθημα ευθύνης, θα τους συμπαρασταθούμε και θα ενισχύσουμε κάθε προσπάθειά τους προκειμένου να ανταποκριθούν στην προσδοκία για αποτελεσματική Δικαιοσύνη», τόνισε στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Ο Βασίλειος Πέππας, ο οποίος είναι ο 43ος πρόεδρος στην ιστορία του Αρείου Πάγου, γεννήθηκε το 1952. Εισήχθη στο δικαστικό σώμα στις 7 Αυγούστου 1979. Πριν από λίγο καιρό, στις 7 Αυγούστου, συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια στον Αρειο Πάγο, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου κάποιος αρεοπαγίτης να προκριθεί και τελικά να επιλεγεί για την κορυφαία αυτή θέση στην Δικαιοσύνη παρακάμπτοντας τον βαθμό του αντιπροέδρου, από την δεξαμενή των οποίων γίνονται οι κρίσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη θέση που τελικά επελέγη είχαν προκριθεί με αξιώσεις για την κορυφή της πυραμίδας του Αρείου Πάγου οι σημερινοί αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Κιουρκτσόγλου – Πετρουλάκη και Δημήτρης Κράνης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δικαστών.
Κατά γενική ομολογία πρόκειται για ικανότατους δικαστικούς λειτουργούς, που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στον χώρο της Θέμιδος. Αλλά παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι συνάδελφοί τους, «οι επιλογές στα ύπατα αξιώματα δεν γίνονται με αποκλειστικό γνώμονα την επετηρίδα και τον πίνακα αρχαιότητας καθώς οι επιλογές για τις θέσεις στην ηγεσία του Αρείου Πάγου αποφασίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, και εκ των πραγμάτων έχουν πρόσημο πολιτικό».
ΝΕΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επελέγησαν και οι νέοι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, που είναι η πρώτη στην επετηρίδα αρεοπαγίτης Μαρία Γαλάνη – Λεοναρδοπούλου καθώς και οι αρεοπαγίτες Αγγελική Αλειφεροπούλου, Γιώργος Λέκκας, Πηνελόπη Ζωντανού και Μαρία Χυτήρογλου.
Και ως προς αυτές τις επιλογές το μέτρο δεν ήταν η επετηρίδα καθώς παραλείφθηκαν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι μετρούν περισσότερα χρόνια στο δικαστικό σώμα από άλλους συναδέλφους τους που τελικά επελέγησαν για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.
Πάντως, όλοι όσοι τελικά αναδείχθηκαν στις κορυφαίες θέσεις έχουν μπροστά τους ορίζοντα τουλάχιστον διετούς θητείας, ενώ όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς με μια απλή ανάγνωση δεν επελέγησαν για την πλήρωση των κενών θέσεων ανώτατοι δικαστές με μονοετή θητεία, οι οποίοι αποχωρούν από το Σώμα τον Ιούνιο του 2018, παρά το γεγονός ότι τα ονόματα ορισμένων εξ αυτών είχαν σε δεδομένη χρονική στιγμή ακουστεί ως φαβορί για την κορυφή της ποινικής Δικαιοσύνης.