Τα φάλτσα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού έχουν ήδη καταγραφεί και υποκρύπτουν τον κίνδυνο πρόσθετων μέτρων στον βαθμό που η υστέρηση των εσόδων αποδειχθεί μη συγκυριακή. Η τρύπα των 1,7 δισ. ευρώ του Αυγούστου έχει σημειωθεί από τους δανειστές ενώ καμπανάκι κινδύνου σημαίνει και από τα χθεσινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τα οποία μαρτυρούν κάθετη πτώση του ταμειακού πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού από τα 2,4 δισ. ευρώ του οκταμήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 σε μόλις 276 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο φετινό διάστημα. Τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης και η ανάλυση των εσόδων τις επόμενες ημέρες θα δώσουν σαφέστερη εικόνα, ενώ το στοίχημα του Σεπτέμβρη είναι καθοριστικό. ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος απαιτούν από τους φορολογούμενους πληρωμές πάνω από 2 δισ. ευρώ.
ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ 800 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ; Οι παραφωνίες, συμπληρώνονται από τις καθυστερήσεις στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες υποκρύπτουν κίνδυνο ακόμα και απώλειας της δόσης των 800 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά από τον ESM θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος Οκτωβρίου αλλά, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ και επιβεβαιώνουν πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, τα λεφτά δεν φτάνουν στους τελικούς τους αποδέκτες με τον απαιτούμενο ρυθμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το στόρι της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Παρά τα σημάδια, ο Πρωθυπουργός επιμένει σε μία ειδυλλιακή εικόνα χωρίς την παραμικρή απειλή νέων μέτρων και με την οικονομία να έχει γυρίσει ήδη σελίδα. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του (στον Σκάι) χαρακτήρισε τη συζήτηση για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο «πρώιμη» ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί σε ερώτηση για το αν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.
Η εκταμίευση της δόσης των 6,9 δισ. τον Ιούλιο μετά το σίριαλ ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έγινε με τη σαφή προειδοποίηση από την πλευρά του ESM ότι τα 800 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονται για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος Οκτωβρίου. Η εκταμίευσή τους θα γίνει μόνο εφόσον για κάθε δύο ευρώ δανειακών κεφαλαίων το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει στην αγορά επιπλέον ένα ευρώ ιδίων εσόδων και δεν αυξάνει παράλληλα το στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών (τα στοιχεία Ιουλίου έδειξαν αύξηση 343 εκατ. ευρώ). Πρακτικά, για να αποδεσμευτούν εγκαίρως τα επόμενα 800 εκατ. το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία πληρωμών 1,2 δισ. ευρώ από την ώρα που έφτασε η δόση και μετά. Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο όμως τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν πληρωμές ληξιπρόθεσμων 415 εκατ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΓΛΚ έχει αποδεσμεύσει ένα ποσό της τάξεως των 750 εκατ., το οποίο όμως θα αργήσει να μεταφραστεί σε πληρωμές στην πραγματική οικονομία λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων που συντηρούνται.
Μια πρώτη αξιολόγηση των στοιχείων αναμένεται να γίνει στο EuroWorking Group στις 28 Σεπτεμβρίου με τον χρόνο να εκπνέει στις 26 Οκτωβρίου όταν είναι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του συμβουλίου αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Οσον αφορά στο στόρι της καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, η χθεσινή συνέντευξη του Κλάους Ρέγκλινγκ (στην εσθονική εφημερίδα «Aripaev») θέτει δίπλα στις πιθανότητες τις προϋποθέσεις. «Αν η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν έχει καλές πιθανότητες να βγει από το πρόγραμμα το επόμενο έτος» ανέφερε ο επικεφαλής του ESM .