Μια μικρή χώρα με πληθυσμό λίγο πάνω από 2.000.000, η Σλοβενία, είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Το εκπληκτικό σύνολο του Ιγκόρ Κοκόσκοφ με ηγέτη έναν ασύλληπτο Γκόραν Ντράγκιτς (35 π., οι 26 από το ημίχρονο!) επικράτησε 93-85 της Σερβίας και έγραψε ιστορία.

Η πρώτη χώρα που αποσκίρτησε (το 1991) από τη Γιουγκοσλαβία, 26 χρόνια μετά είναι στον Ολυμπο της Ευρώπης πετυχαίνοντας έναν μοναδικό άθλο.

Να πάρει το τρόπαιο με τον δικό της τρόπο, με καταλυτικό τρόπο, με παιχνίδι κατοχής και με το μπάσκετ που θέλει να βλέπει ο κόσμος και με το οποίο σαφώς το άθλημα κερδίζει νέους φιλάθλους.

Ο άθλος των Σλοβένων είναι ακόμα μεγαλύτερος αν αναλογιστεί κανείς ότι έχασαν τους δύο μεγάλους τους αστέρες κατά τη διάρκεια του ματς από τραυματισμό!

Τον Ντόνσιτς 14 λεπτά πριν από το τέλος και τον Ντράγκιτς τεσσεράμισι λεπτά πριν από το φινάλε, όμως βγήκαν μπροστά ο Πρέπελιτς και ο Ράντολφ και κράτησαν το τρόπαιο για τον αρχηγό τους.

Ο Γκόραν Ντράγκιτς, πριν σηκώσει στον ουρανό του Σινάν Ερντέν το νέο τρόπαιο του Ευρωμπάσκετ, κάλεσε από την κερκίδα στο βάθρο τον μεγάλο άτυχο, τον αδελφό του Ζόραν, που έχασε τη διοργάνωση λόγω τραυματισμού.

Οι Σλοβένοι μπήκαν για την απονομή κουβαλώντας στην αγκαλιά τους τον τραυματία Ντόνσιτς, ενώ αμέσως μετά την απονομή έτρεξαν με το κύπελλο προς τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας τους, τον βετεράνο άσο (με θητεία και στην Ελλάδα) Ράσο Νεστέροβιτς.

Τον άνθρωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αυτού του θαύματος, φέρνοντας από τις ΗΠΑ τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ (τον είχε πλησιάσει και ο Παναθηναϊκός πριν από δύο χρόνια αλλά είχε ήδη κλείσει στις ΗΠΑ, όπου δουλεύει τα τελευταία χρόνια, τώρα στο επιτελείο των Γιούτα Τζαζ), τον Σέρβο που «πλήγωσε» την πατρίδα του και γνώρισε την αποθέωση από τους Σλοβένους.

Παράλληλα ο Νεστέροβιτς κατάφερε να ξεπεράσει τις νομικές δυσκολίες στη χώρα του και να πάρει την υπηκοότητα της Σλοβενίας ο Αμερικανός Αντονι Ράντολφ που βοήθησε τα μέγιστα.

Το μπάσκετ είναι μόνο κερδισμένο από αυτό το θαύμα της Σλοβενίας, που έφερε τον κόσμο ακόμα πιο κοντά στο άθλημα.

Σλοβενία (Κοκόσκοφ): Ράντολφ 11 (4 ριμπ.), Ντράγκιτς 35 (3 τρ., 7 ριμπ., 3 ασ.), Νίκολιτς 4, Πρέπελιτς 21 (4), Μούριτς 5 (1), Μπλάζιτς 7, Βίντμαρ 2, Ζάγκορατς, Ντίμετς, Τσάντσαρ, Ντόντσιτς 8 (7 ριμπ.).

Σερβία (Τζόρτζεβιτς): Μάτσβαν 18 (2), Μπογκντάνοβιτς 22 (2), Λούτσιτς 9, Μιλοσάβλιεβιτς 2, Μπίρτσεβιτς 8 (2), Στίματς 2, Μίσιτς 4, Γκούντουριτς 6 (2), Γιόβιτς 2, Κούζμιτς 6, Μαριάνοβιτς 6 (1), Μπλάζιτς 7, Βίντμαρ 2, Ζάγκορατς, Ντίμετς, Τσάντσαρ, Ντόνσιτς 8.