Η Μαδρίτη παίζει με την Καταλωνία το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, με την ισπανική κυβέρνηση αποφασισμένη να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Παρότι τα πολύ σκληρά μέτρα, όπως η χρήση του στρατού ή η επιβολή της εξουσίας της Μαδρίτης στην αυτόνομη περιοχή (πιθανή, βάσει του Συντάγματος), η κυβέρνηση Ραχόι κάνει ό,τι μπορεί παρασκηνιακά για να απομακρύνει το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες την 1η Οκτωβρίου.

Την ώρα που η Guardia Civil πραγματοποιεί εφόδους και έρευνες σε τυπογραφεία για να βρεθούν τα ψηφοδέλτια, η κυβέρνηση της Καταλωνίας έχει ανακοινώσει πως έχει κρύψει 6.000 κάλπες. Πριν από λίγες ημέρες δικαστής στη Βαρκελώνη έδωσε στην αστυνομία την άδεια να κλείσει τον ιστότοπο Referendum.cat που δημιουργήθηκε από την τοπική κυβέρνηση για να προτρέψει τους πολίτες να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα. Η απάντηση του καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουιγκμόντ ήταν να ποστάρει αμέσως το link για ένα παρόμοιο site στο twitter.

Η εφημερίδα «El Mundo» έγραψε πως η κυβέρνηση είναι πιθανό να ζητήσει από τα δικαστήρια να δώσουν την εντολή να κοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα εκλογικά τμήματα εάν όλες οι άλλες προσπάθειες για την αποτροπή του δημοψηφίσματος αποτύχουν. Ενα από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας ζήτησε από τις καταλανικές Αρχές «να προσφέρουν εγγυήσεις ότι δεν θα θεωρηθούν υπεύθυνοι οι διευθυντές των σχολείων» στα οποία θα στηθούν οι κάλπες.