Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα μιλήσει την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει την εξωτερική πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινά παράλληλα μία εβδομάδα επαφών και διμερών συναντήσεων προκειμένου να προωθήσει την αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του με στόχο τη μεταρρύθμιση τον ΟΗΕ.

Τον Αύγουστο οι ΗΠΑ είχαν προσεγγίσει περίπου 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Γερμανία, προκειμένου να προωθήσουν ένα κείμενο με το οποίο ζητούν από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον οργανισμό. Στόχος της διακήρυξης, σύμφωνα με το κείμενο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του AFP, είναι να καταστεί «πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός» ο οργανισμός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που πριν την εκλογή του είχε χαρακτηρίσει τον ΟΗΕ μια «λέσχη» όπου οι άνθρωποι «περνούν καλά», θέλει να μειωθεί δραστικά το λειτουργικό κόστος του οργανισμού. Η Ουάσιγκτον είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΟΗΕ, καθώς συνεισφέρει το 28,5% των 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προϋπολογισμού του για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και το 22% των 5,4 δισεκατομμυρίων του προϋπολογισμού του για τα λειτουργικά του έξοδα.