Δύο διαφορετικά στρατόπεδα προσπαθούν να επικρατήσουν αυτό το διάστημα μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενόψει της σημαντικής προγραμματισμένης συνεδρίασης στα τέλη του Οκτωβρίου. Τα «γεράκια» των βόρειων χωρών, με επικεφαλής χώρες όπως η Γερμανία, επιθυμούν να δοθεί σήμα ότι θα μπει τέλος στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης που περιλαμβάνει αγορές κρατικών ομολόγων. Τα «περιστέρια», που ανήκουν κυρίως σε χώρες του Νότου, θα προτιμούσαν να μειωθούν οι μηνιαίες αγορές των ομολόγων αυτών και όχι να σταματήσουν οριστικά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Οι χώρες του Νότου και ιδιαίτερα όσες έχουν αντιμετωπίσει τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, θα ήθελαν να δουν την ποσοτική χαλάρωση να συνεχίζεται επειδή μειώνει σημαντικά το κόστος δανεισμού τους από τις διεθνείς αγορές.
Ουσιαστικά, τα μέλη της ΕΚΤ συζητούν αυτό το διάστημα για το εάν θα πρέπει να θέσουν μια οριστική ημερομηνία για το τέλος του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης ή εάν θα πρέπει να αφήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο να παρατείνουν το πρόγραμμα αυτό, το οποίο κανονικά λήγει στα τέλη του έτους.
Είναι ενδεικτικό ότι σε μια προσπάθεια να αφήσουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και άλλα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας διαλέγουν πολύ προσεκτικά τα λόγια τους όταν μιλούν για την ποσοτική χαλάρωση, κάνοντας λόγο για επαναπροσδιορισμό και όχι απαραίτητα για ολοκλήρωσή της.
Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν ότι στο τέλος θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση η οποία μπορεί να περιλαμβάνει δύο κατευθύνσεις. Η μια είναι να μην οριστικοποιηθεί κάποια ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η άλλη είναι να αναβάλει τη σχετική απόφαση η Κεντρική Τράπεζα μέχρι τη μεθεπόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Δεκεμβρίου, αναφέρει ακόμη το Reuters. Στις λύσεις που συζητιούνται ακόμη περιλαμβάνεται η μείωση στις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ σήμερα στα 40 ή ακόμη και στα 20 δισ. ευρώ.
Καθοριστικός παράγοντας για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ θα είναι οι προβλέψεις που θα κάνουν οι οικονομολόγοι της για την πορεία του ευρώ. Τους τελευταίους μήνες το ενιαίο νόμισμα έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι του αμερικανικού, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του να πλησιάζει σήμερα τα 1,20 δολάρια. Το ισχυρό ευρώ απειλεί να μειώσει εκ νέου τον πληθωρισμό. Το ισχυρό ευρώ είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΚΤ, ανέφεραν οι πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Στόχος της ΕΚΤ είναι να φτάσει ο πληθωρισμός κοντά στο 2%. Η επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου.