Νέα παράταση παίρνει η μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το αναιμικό ενδιαφέρον των γιατρών για την πλήρωση των θέσεων αναμένεται να καθυστερήσει τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας( ΤΟΜΥ) κατά τουλάχιστον δύο μήνες.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξη Τύπο, την Τρίτη, για το θέμα αυτό, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα εκδοθεί νέα προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων κυρίως σε ιατρικό προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνεται.

Ετσι μοιραία έως το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσουν μόλις 70 από τις 239 ΤΟΜΥ χωρίς ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να είναι σε θέση να ανακοινώσει τις περιοχές που θα λειτουργήσουν.

Στο μεταξύ, ασκήθηκε σφοδρή κριτική για το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδοντάς της ευθύνες για τη καθυστέρηση του εγχειρήματος.

Χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Υγεία Σταμάτης Βαρδαρός έκανε έκκληση στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να είναι λίγο πιο σοβαροί στις τοποθετήσεις τους, σημειώνοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ανοιχτή στο διάλογο αλλά όχι στην άσκοπη κριτική.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ο Ανδρέας Ξανθός υπεραμύνθηκε της μεταρρύθμισης που δρομολογείται απαντώντας στην τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ περί κοινωνικών ανισοτήτων. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας είπε ότι «τις τελευταίες ημέρες ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα κήρυγμα κοινωνικού Δαρβινισμού ακούσαμε ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι έμφυτες σημειώνοντας ότι σε αυτό το σημείο έχουμε μια θεμελιώδη πολιτική διαφορά: Δεν υπάρχει σοβαρό κράτος στον κόσμο που να μην έχει ως θεμελιώσει στόχο την επίτευξη της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στις δομές υγείας».