Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν έξι δήμαρχοι του παραλιακού μετώπου, οι οποίοι μαζί με τους κατοίκους των περιοχών τους για δεύτερη εβδομάδα δίνουν καθημερινό αγώνα κατά της ρύπανσης μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ανοιχτά της Σαλαμίνας.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», οι δήμαρχοι Αλίμου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά επισημαίνουν πως οι δήμοι τους συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους, με τη ζημιά να είναι πλέον όχι μόνο οικολογική αλλά και οικονομική.

Στο μεταξύ, ερωτηματικά δημιουργεί η αρχική απόφαση να μην κληθεί κανένας από τους έξι δήμαρχος του παραλιακού μετώπου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος στη Βουλή, που συνεδριάζει σήμερα με θέμα την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό.

Σφοδρή αντίδραση. Με κοινή τους ανακοίνωση οι έξι δήμαρχοι εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους στον αρχικό αποκλεισμό τους από την Επιτροπή. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στην ανακοίνωση, «ενημερωθήκαμε για τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα “Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ»”. Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ενώ ορθώς έχουν κληθεί οι αντιπεριφερειάρχες Νότιου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Νήσων και η δήμαρχος Σαλαμίνας, δεν έχει κληθεί κανένας άλλος δήμαρχος των περιοχών που έχουν άμεσα πληγεί από τη μεγάλη αυτή οικολογική καταστροφή. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το αν τελικά επιθυμεί η κυβέρνηση να γίνει συζήτηση σε βάθος για το θέμα, αλλά και τη συνεργασία την οποία θέλει τελικά να έχει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Λίγες ώρες μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, οι δήμαρχοι των παραλιακών περιοχών προστέθηκαν τελικά στη λίστα της Επιτροπής. Οπως λένε, θα ήταν τουλάχιστον παράξενος, αν όχι παρανοϊκός, ένας αποκλεισμός τους.