Το σαββατιάτικο σημείωμα για ό,τι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αποκαλεί λογοκρισία, αναφερόμενος στον αποκλεισμό γελοιογραφιών από έκθεση που ο ίδιος φιλοδοξεί να διοργανώσει στο Ευρωκοινοβούλιο, δημιούργησε αντιδράσεις. Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής, παλαιός συνάδελφος του Μονταλμπάν, απείλησε να με παραδώσει στη χλεύη των γελοιογράφων, τα σκίτσα των οποίων απορρίφθηκαν. Δεν με απασχολεί, το πολύ πολύ να με ζωγραφίσουν Αρτέμη Μάτσα να τους καρφώνω στον Ναζί Σόιμπλε.
Στη συζήτηση όμως μπήκε και ο (φίλος μου) γελοιογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης, ο οποίος (με σημείωμα στο Protagon) θεωρεί ότι η φιλελεύθερη ευρωβουλευτίνα και αρμόδια κοσμήτωρ δεν είχε δικαίωμα να κρίνει. «Η κυρία είναι υπάλληλός μας, των ευρωπαίων πολιτών, και όχι Βασιλική Επίτροπος», σχολιάζει ο Πετρουλάκης. Σύμφωνοι, αλλά η κοσμήτορας έκρινε ακριβώς βάσει των κανόνων της Ευρωβουλής, απέκλεισε σχέδια τα οποία «σε καμία περίπτωση δεν [πρέπει να] είναι προσβλητικά ή εμπρηστικά ή να αντιβαίνουν στις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ενωση…». Μπορεί να μην αρέσει σε Ελληνες που θεωρούν ότι αυτοί είναι το τυπικό δείγμα ευρωπαίου πολίτη, αλλά ο θεσμός έχει προκαθορίσει με ακρίβεια τον κανόνα που ανέθεσε στην κοσμήτορα να ερμηνεύσει και να προασπίσει.
Ο Ανδρέας Πετρουλάκης θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα ελευθερίας έκφρασης. Ελευθερία έκφρασης είναι να λέει καθένας ό,τι θέλει, όπου θέλει; Αν αυτό επιδιώκει ο Στέλιος Κούλογλου, να βγει με τους αριστερούς φίλους του στην Ευρώπη, να βρουν και τον Πιτέλα και να δηλώσουν ότι δεν θέλουν κοσμήτορα. Η κοσμήτορας «δεν είναι υπεράνω κριτικής», δηλώνει ο Πετρουλάκης. Προφανώς –και γι’ αυτό της ασκείται κριτική. Αλλά γιατί ο έλληνας ευρωβουλευτής διεκδικεί η κριτική του να έχει αξιωματική ισχύ, ενώ είναι κακό να ασκεί κανείς κριτική σε ό,τι λέγει αυτός; Αυτό είναι η ελευθερία έκφρασης;
Τα τελευταία λόγια αυτού του σημειώματος επιτρέψτε μου να τα διαθέσω στον αγαπημένο Κώστα Μητρόπουλο, ο οποίος με χειρόγραφο μήνυμα που μου έστειλε, αναδεικνύει μια άλλη διάσταση του θέματος:
«Ο Κούλογλου πήρε 28 σκίτσα από την έκθεσή μας στο Σύνταγμα […]. Εκεί η περί ης ο λόγος κοσμήτωρ έκοψε τα 12. Ο Κούλογλου λέει λογοκρισία, η κυρία λέει επιλογή, εσύ λες απόρριψη κι εγώ –αν μου επιτρέπετε –λέω πλάκα. Γιατί; Διότι ο Κούλογλου για να πάει εκεί τα 28 σκίτσα έκοψε, απέρριψε ή λογόκρινε –όπως θες πες το –όχι 12 αλλά 122! Η έκθεση των γελοιογράφων στην Αθήνα είχε 150 σκίτσα! Ωραίο ε;».